Många unga i dag begränsas av de normer som finns i skolan såväl som samhället –exempelvis heteronormen, vithetsnormen och cisnormen – och som kan ta sig uttryck genom trakasserier, kränkningar och i värsta fall våld. De leder till att många unga mår dåligt och hbtq+-personer och personer som inte rasifieras som vita är särskilt utsatta. En förutsättning för att du ska kunna göra bra ifrån dig i skolan är att du mår bra psykiskt. Därför måste skolan öppna upp för att prata om skadliga och begränsande normer.
I dag är det ofta upp till eleverna själva att ifrågasätta och motarbeta normer, medan skolan fortsätter i enlighet med det som är status quo. För att kunna se en samhällsförändring så måste vi ifrågasätta, tydliggöra och ändra maktstrukturer och normer. Därför vill vi att normkritiskt tänkande ska vara en självklar del i skolan. Exempelvis måste läromedel analyseras utifrån vems historia som berättas, och Sveriges egen rasistiska och koloniala bakgrund bör lyftas fram under historielektionerna. Vi behöver en utökad sexualundervisning med grund i samtycke och sexuella rättigheter som speglar hela klassrummet. Vidare ska skolan vara fysiskt tillgänglig för alla individer. Alla skolor ska upprätta likabehandlingsplaner med aktiva strategier, uppföljningsarbete och målinriktat för att förebygga diskriminering och hjälpa de som blivit utsatta och all skolpersonal ska vara utbildade i normkritik och hur de ska tillämpa det på sitt skolområde.
Genom att skapa större möjligheter för unga att bryta normer, tala om diskriminering, exkludering och psykisk ohälsa, så kan vi arbeta för en tryggare och mer jämlik skolgång. Skolan ska verka för att strukturer förändras istället för att individer anpassas. Det skulle ge förutsättningar för en långsiktig förändring av hela samhällets normer. Diskriminering är en konsekvens av strukturer och det är skolans uppdrag att säkra trygghet och god skolgång för alla sina elever. Normkritik borde vara en självklar del av skolan.
Emily Dernfors
Hanna Bergman
Hedda Tingskog
Unga feminister