Miljöpartiet vill ha genuspedagogik i förskolan

Vi befinner oss i ett samhälle där lönerna är ojämställda, trots att vi jobbat med detta under årtionden. Kvinnodominerade yrken har lägre lön än mansdominerade.

När könsnormerna blir mer tillåtande kan personer som inte identifierar sig med det kön som de tilldelats vid födseln känna att det är okej att slippa gå igenom en plågsam komma-ut-process, skriver artikelförfattarna.

När könsnormerna blir mer tillåtande kan personer som inte identifierar sig med det kön som de tilldelats vid födseln känna att det är okej att slippa gå igenom en plågsam komma-ut-process, skriver artikelförfattarna.

Foto: Nilsson/TT Johan

Övrigt2018-05-19 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi ställer frågan till dig som läsare, varför har vi ens något sådant som kvinnodominerade och mansdominerade yrken?

Flickor har högre betyg i skolan än pojkar och ändå har vi män på de högsta chefs- och maktpositionerna i samhället.

Vi ställer frågan till dig, varför har flickor högre betyg än pojkar, tror du?

Varför får pojkarna de högsta befattningarna i samhället, trots att de med högst betyg är flickor?

Våra barn och unga mår allt sämre, framförallt gäller detta flickor, när vi gör jämförelsen mellan flickor och pojkar. Tittar vi ur ett hbtq-perspektiv också, ser vi att de ungdomarna ligger ännu högre då det gäller psykisk ohälsa. Ungdomar som är trans ligger i topp.

Miljöpartiet vill ha genuspedagogik i förskolan. Vi välkomnar den nya läroplanen för förskolan och tycker att de förslag som finns kring tydligare skrivningar om jämställdhet inte kommer en dag för tidigt. Först när barn ses som barn och inte pådyvlas en könsroll som de inte bett om kan alla barn få en ärlig chans att vara människor. Först då vi utmanat normen fullt ut och minimerat hur vi socialiserar in barn i könsrollen, kan vi också tydligt se barnen som de är som personer och inte utifrån en föreställning och förväntan om hur en pojke och flicka ska vara. Det är först då vi kan ge dem chansen att välja yrke utifrån intresse och inte utifrån förväntan. Först då kan vi ha en möjlighet att få ett samhälle där det inte finns utpräglade kvinnoyrken och mansdito. När könsnormerna blir mer tillåtande kan personer som inte identifierar sig med det kön som de tilldelats vid födseln känna att det är okej att slippa gå igenom en plågsam komma-ut-process.

Det feministiska perspektivet måste omfatta och omfamna diskussionen om könsidentitet. Inte förrän vi luckrar upp våra föreställningar om att könen är två, men framförallt att vad vi föds med mellan benen definierar hur vi förväntas vara som människor, kan vi komma till rätta med jämställdheten i samhället.

Kristian EK (MP)

Rejn Karlgren (MP)

Cindy Falquet (MP)

Mats Dellrud (MP)

Jämställdhets- och mångfaldskommittén

Läs mer om