Konsumenterna vill ha klimatsmarta leveranser

En ny Sifoundersökning visar att nio av tio svenskar kan tänka sig att vänta minst en dag extra på en vara som beställts på nätet, om leveransen sker med mindre klimatpåverkan.

En ny Sifoundersökning visar att nio av tio svenskar kan tänka sig att vänta minst en dag extra på en vara som beställts på nätet,  FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT

En ny Sifoundersökning visar att nio av tio svenskar kan tänka sig att vänta minst en dag extra på en vara som beställts på nätet,  FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT

Foto:

Övrigt2018-01-19 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Var tredje kan tänka sig att vänta så länge som fem dagar extra. Endast 7 procent uppger att de inte accepterar längre leveranstid.

Något längre leveranstider skulle kunna bli en viktig del av transportsektorns klimatarbete. I dag fraktas varor från hela världen med flyg och i stort sett alla flygresor sker med fossilt bränsle och hög klimatpåverkan. Anledningen till att välja flyget är ofta att få en så snabb leverans som möjligt. På bekostnad av klimatet.

Ett betydligt mer klimatsmart alternativ är lastbilar som körs på förnybara drivmedel. Något som finns redan i dag. Därför är det positivt att så många konsumenter tydligt visar att snabbast inte alltid behöver vara bäst. Slutkonsumenternas efterfrågan är viktig för att fler näthandelsföretag och andra transportköpare ska våga efterfråga större klimathänsyn från sina leverantörer.

Stödet från konsumenterna underlättar också för de åkerier som vill ställa om till förnybara drivmedel i sina lastbilar, men ännu inte har tagit steget. Att erbjuda klimatsmarta transporter ger en konkurrensfördel gentemot de åkerier som fortfarande är beroende av olja. Till exempel minskar SEKAB:s etanolbränsle ED95 utsläppen från lastbilar med upp till 90 procent, jämfört med om de skulle ha körts på fossil diesel.

Omställningen till ett mer hållbart samhälle är beroende av att den tunga trafiken byter till förnybara drivmedel. Både transportköpare och åkerier i Sörmland kan ta ett större klimatansvar för att nå Sveriges mål om en fossiloberoende fordonsflotta 2030. Du som konsument kan fortsätta visa ditt engagemang för klimatet när du handlar på nätet. Begär att få veta hur de varor du köper fraktas, fråga vilken klimatpåverkan leveranssättet har – och överväg om det finns ett bättre alternativ hos en konkurrent. Tillsammans kan vi göra en insats för klimatet.

Lena Nordgren Biodrivmedelsexpert, SEKAB Biofuels & Chemicals