Under förra veckan arrangerades Fadimedagarna av föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime som avslutades med en internationell konferens ”Jämställdhet eller könsapartheid”. Hedersrelaterat våld och förtryck har kontroll av flickors och kvinnors sexualitet som det bärande temat. Föreställningar om oskuld och kyskhet är centrala och kan ta sig extrema uttryck som mord, misshandel, tvångsgifte och könsstympning. Hedersrelaterat våld kan rikta sig mot pojkar och män och kan ha flera förövare av båda könen inom familjen.
Antalet samtal till den nationella stödtelefonen för yrkesverksamma har ökat från år till år och 2017 inkom samtal rörande närmare 800 individer. Samtalen handlade om fysiskt våld, verbala hot och hot om tvångsgifte. I 12 av 21 län har hedersvåldet ökat. Det saknas också fortfarande kunskaper i samhället om det komplexa i problemet trots att frågan varit aktuell under många år.
Svenska samhället har en skyldighet att reagera och agera. Att ta hand om och skydda alla som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. Socialtjänsten har här en nyckelfunktion att upptäcka men också att initiera en tydlig samverkan med grund- och gymnasieskola, vuxenutbildning, polis, , migrationsverket, sjukvård och frivilligorganisationer.
Det vi ser kan vara toppen på ett isberg som inte bara handlar om vissa utsatta områden i landet. Tidigare har vi ibland varit naiva och haft en god tro att det går tala familjen tillrätta vilket i många fall riskerat att förvärra situationen för den utsatte.
Ibland har också rädslan för att utmålas som rasist försvårat för de samhälleliga organisationerna att agera. Vi måste kunna tänka två tankar samtidigt, bekämpa rasism och främlingsfientlighet och samtidigt bekämpa alla typer av hedersrelaterat våld och förtryck, annars blir det ett dubbelt svek mot de utsatta. Jag välkomnar regeringens nya initiativ mot hedersrelaterat våld och förtryck och betänkandet som föreslår ett stärkt lagligt skydd mot barnäktenskap som innebär att alla barn i Sverige ska ha samma skydd mot detta.
Glöm aldrig Pela och Fadime!
Ola Nordqvist Chef Socialförvaltningen, Katrineholm