Ge oss mandat att faktiskt påverka

Under alliansens första mandatperiod 2009 så beslutades med brett stöd i riksdagen om inrättandet med länsvisa viltförvaltningsdelegationer (VFD). Detta system trädde i kraft 1 februari 2010. Delegationernas sammansättning, mandat och uppgift regleras i förordning 2009:1474.

Ambitionen med systemet viltförvaltningsdelegationer var god, men om inte förändringar genoförs är det bättre att lägga ner systemet, skriver Charlotte Prennfors (M), Södermanlands VFD.

Ambitionen med systemet viltförvaltningsdelegationer var god, men om inte förändringar genoförs är det bättre att lägga ner systemet, skriver Charlotte Prennfors (M), Södermanlands VFD.

Foto: Jarperud Stina

Övrigt2018-08-20 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Avseende sammansättningen av representanter i delegationerna var ambitionen att få en lokalt styrd och väl förankrad viltförvaltning.

Ledamöterna representerar en rad intressen samt politiska partier.

När det kommer till vilka frågor som VFD ska besluta i så förklaras detta enklast med 3 § i förordningen som anger följande:

3 § En viltförvaltningsdelegation ska besluta om övergripande riktlinjer för:

1. viltförvaltningen inom länet,

2. skötsel av älgstammen och i förekommande fall för skötsel av hjort- och vildsvinsstammarna,

3. licensjakt och skyddsjakt inom länet, och

4. bidrag och ersättning enligt viltskadeförordningen (2001:724). Förordning (2010:242).

Hur fungerar då detta i praktiken? Inte alls är min bestämda uppfattning. Nuvarande regering på initiativ från MP beslutade om att tillföra miljöintresset två platser till i våra länsvisa VFD. Trots skarp kritik från oppositionen i riksdagen, beslutade sittande regering att förskjuta maktbalansen i delegationerna.

Som moderat så är jag en stark värnare av äganderätten och möjligheter till brukande, bland annat att bedriva skogsbruk, jakt, lantbruk och fiske. Äganderätten urholkas mer och mer av miljöintresseorganisationer, som ofta nyttjar och ställer orimliga krav på andras mark.

Genom förändringen så har de intressen som representerar någon form av brukande kopplat till äganderätten kraftigt försvagats. Det anser jag måste återställas.

Det tragikomiska i maktförskjutningen är dock att det visat sig att VFD inte har någon makt att utöva eller påverka. Andemeningen i det ursprungliga riksdagsbeslutet har gått förlorad och underminerats av klåfingriga tjänstemän på naturvårdsverket som regelmässigt kör över Länsstyrelserna och deras VFD i fattade beslut.

För att VFD ska fungera krävs följande förändringar som jag anser nödvändiga:

1 Stärk representationen i VFD av dem vars verksamhet baseras på äganderätten.

2Ge VFD den makt i sina beslut som var den politiska viljan med bred majoritet. Naturvårdsverket ska inte utöva myndighetsutövning och ändra VFD:s beslut om det inte finns direkta juridiska skäl.

Om inte förändringar genomförs så är det bättre att lägga ner systemet med viltförvaltningsdelegationer, även om ambitionen var god. Nuvarande funktion och beslut är ytterst begränsad och uppfattas som skendemokrati. Besluten fattas ändå av tjänstemän på naturvårdsverket.

Ge oss mandat att faktiskt påverka eller lägg ner denna dockteater som kostar samhället pengar och skapar frustration.

Charlotte Prennfors (M) Södermanlands VFD

Läs mer om