Frågetecken kring samhällsbetalda resor

Vart tar pengarna vägen om inte lön behöver betalas? Vi vill att det skapas en debatt om det orimliga att vi skattebetalare betalar för en upphandlad tjänst och sedan får betala för samma tjänst igen via lönegarantin när det blir rekonstruktion eller konkurs.

Mycket är oklart kring de samhällsbetalda resorna i Södermanland, skriver Transportarbetareförbundet.

Mycket är oklart kring de samhällsbetalda resorna i Södermanland, skriver Transportarbetareförbundet.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-02-03 06:33
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nävertorps Specialtransporter AB har utfört samhällsbetalda resor i Södermanland för kommuners och landstingets försorg. Tjänsten är upphandlad av Sörmlandstrafiken och är till för att våra sjuka, gamla och handikappade ska kunna komma till den vård de har rätt till. Företaget beviljades rekonstruktion trots att det enligt vår mening inte funnits något att rekonstruera. Rekonstruktion är något man tar till för att undkomma en konkurs och när rekonstruktionen är klar ska företaget kunna leva vidare. När rekonstruktionen beviljades var det klart att Nävertorps Specialtransporter inte skulle få fortsätta uppdraget efter den 31 december 2016 men beviljades rekonstruktion ändå.

Vi skattebetalare gick då in och betalade 2 månaders löner via lönegarantin och sedan skulle företaget klara sig fram till avtalet gick ut. När det nu är dags för den sista löneutbetalningen med slutlön den 25 januari 2017 så försätts företaget i konkurs. Vi skattebetalare får betala via lönegarantin igen.

Vart har alla pengar som vi betalat för en tjänst tagit vägen om de inte gått till löner? Har skatten betalats eller finns det skatteskulder också? Vad finns det för kopplingar mellan Tuwa, Nävertorps Taxi, Nävertorps Specialtransporter AB, Nävertorps Specialtransporter i Eskilstuna AB, K-holm vård och omsorg, Nyckelns färdtjänst?

3 månaders löneutbetalningar för cirka 130 chaufförer är inga små pengar.

Vi kan konstatera att vi skattebetalare först betalar för att en tjänst ska utföras enligt lagar och föreskrifter. När det sedan blir konkurs eller rekonstruktion ska vi skattebetalare betala en gång till via statliga lönegarantin. Dessutom har företagen som fått tilldelning ansökt om nystartsjobb för chaufförerna och då får vi betala lönen en tredje gång. Vi anser att om en myndighet upphandlar en tjänst så ska det vara med schyssta villkor och inga bidrag ska beviljas till den verksamheten. Om priset sätts så lågt att det krävs arbetsmarknadsstöd för att gå runt är det en medveten prisdumpning som snedvrider konkurrensen och inte skapar några riktiga jobb.

Som alla fackföreningar i Sverige ställer även vi krav om att i kravställningen i en upphandling skall det framgå att företag utan kollektivavtal och försäkringar inte får någon tilldelning.

Att aldrig veta om lönen kommer den 25 varje månad eller att inte veta om premien för försäkringar och avtalspensionen har betalats. Nu har vi en ny upphandling med nya och gamla aktörer, må det inte bli fler konkurser för chaufförerna orkar inte med ovissheten längre.

Svenska Transportarbetareförbundet Avd 7

Tommy Wallin, ordförande

Kjell Arbestål, ombudsman

Jonny Fransson, ombudsman

Läs mer om