Företagare missnöjd med kommunalt skyltärende

Runt omkring i Katrineholm har det länge suttit reklamskyltar på lyktstolpar. Nu är skyltarna nedtagna och ägaren till dem, Tomas Henriksson, är inte nöjd med hur ärendet skötts.

Henrikssons skyltar är numera nedtagna.

Henrikssons skyltar är numera nedtagna.

Foto: Essen Amelie von

Övrigt2018-03-24 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tomas Henriksson satte upp skyltarna, "KFV-tavlan", omkring 2009, med tillstånd som "flutit på", säger han. Nu är alla de 100 skyltarna bortplockade.

I februari fick Tomas Henriksson en beställning från kommunen, som ville annonsera om teaterföreställningen "Kvinnorna och staden" på skyltarna under juli månad. Den skriftliga beställningen gjordes den 9 februari och kostnaden för kommunen var 82 600 kronor.

Den 1 mars publicerade Katrineholms-Kuriren en artikel, där Dagen efter uteslöts Henriksson ur KFV Marknadsföring. Dock hade uteslutningen inte med artikeln att göra.

Men fem dagar efter artikeln kallades Tomas Henriksson till Samhällsbyggnadsförvaltningen, där han fick veta att kommunens Stadsmiljögrupp i september i fjol fattade beslut om att hans skyltar skulle tas ned. Enligt Stadsmiljögruppens minnesanteckningar som tidningen tagit del av diskuterades skyltarna ännu tidigare, den 28 mars 2017.

‒Jag märkte att det redan var bestämt. Samma vecka fick jag höra att de beställt nedplockning av mina skyltar. Någon dialog har vi inte haft om det tidigare, alls.

Tre dagar senare var skyltarna nere. Henriksson hade, förutom kommunens beställning, beställningar på annonsplats från partierna till valrörelsen och från Östgötateatern och han har många frågor kring brådskan runt beslutet och skyltarna.

‒Om de fattade beslutet i september, varför fick inte jag veta något förrän i mars? Jag bad dem vänta med nedplockningen till efter valet, men tre dagar senare var skyltarna nere. Kunde jag inte få en chans att ställa om? Varför beställde kommunen annonsplats några veckor innan de tog ned skyltarna som de själva skulle annonsera på?

Nu, med de uteblivna inkomsterna för annonseringen ända fram till hösten, är dessutom hans ekonomi i gungning.

‒Det betyder 200000 kronor i förlorade inkomster. De har slagit undan fötterna på mig. Jag tycker att jag gör mycket för Katrineholm, men jag känner mig motarbetad.

Henriksson äger också ljusskylten vid Strömplan, ovanför butiken Axelssons. När han skulle sätta upp den i januari 2017 fick han besked att bygglovet gått ut. I maj fick han mejl om att kommunen gjort fel och att bygglovet gällde. Han satte upp skylten den 1 juli, men på grund av semestrar dröjde det till september innan han kunde börja hyra ut annonsplatsen. Då hade han ändå utgifter för skylten - hyra till fastighetsägaren och el, omkring 50000 kronor för perioden. Nu är skylten släckt, eftersom Henriksson inte hade råd att fortsätta betala el och hyra för den. Fastighetsägaren kräver inte hyra när skylten är släckt.

‒Det är åtta månader som jag inte kunde hyra ut skylten, på grund av deras slarv, säger Tomas Henriksson.

Stefan Jansson är chef för samhällsbyggnadsförvaltningen och den som fattade beslutet att ta ner skyltarna.

Varför blev det så jäktigt? Varför kunde inte Henriksson få ha kvar skyltarna till efter valet?

‒Egentligen var det inte så jäktigt. Jag kände mer att nu tar vi det här beslutet. Han hade tidigare fått information om att skyltarna skulle ner och jag kände att frågan drogs i långbänk. Skulle vi vänta till efter valet, då är det ett halvår bort igen. Det ger dåliga signaler om vem som helst kan sätta upp skyltar på kommunens stolpar och sälja annonsplats, säger Stefan Jansson, som menar att Henriksson inte hade tillstånd att ha skyltarna.

Har det här med Henrikssons kritik mot KFV Marknadsföring eller att han blev utesluten från KFV Marknadsföring att göra?

‒Nej. Det är mellan KFV och honom. Vi har jobbat med sakfrågan om olovlig skyltning i ett år och det fanns ingen anledning att de skulle sitta kvar.

Varför beställer kommunen annonsplats på skyltarna en månad innan de tas ned?

‒Jag har inte ens vetat om att annonsbeställningen gjorts. Jag vet inte varför, jag kan inte svara på den frågan. Jag kan förstå hans förvirrning där, men det hindrar inte det beslut jag fattade då.

Stadsmiljögruppen hade frågan uppe i mars förra året. Varför tar det ett år innan man meddelar Henriksson?

‒Det är beklagligt att man inte hanterat frågan snabbare. Men man har haft dialog under lång tid om att tavlorna ska ned. Vi ville att han skulle ta ner dem själv, men nu stod kommunen för nedtagningen och har meddelat var han kan hämta sina skyltar. Han kan ansöka om att sätta upp dem igen, då får vi hantera det som det ska hanteras.