Förbättra arbetsmiljön inom barnomsorgen

Vi kristdemokrater har länge påtalat vikten av att våra yngsta invånare får goda uppväxtvillkor. En stor del i uppväxten är för många förskolan.

KD vill se en granskning av arbetsmiljön för barn och vuxna inom barnomsorgen.

KD vill se en granskning av arbetsmiljön för barn och vuxna inom barnomsorgen.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-02-02 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Studier visar dessvärre att utbrändhet och ljudtrötthet är vanligare inom barnomsorgen än inom andra yrken, och om arbetsmiljön är dålig för personalen kan vi utgå från att den också är dålig för barnen. Därför vill vi nu se en granskning av arbetsmiljön inom barnomsorgen.

Den kommun som vill vara en attraktiv arbetsgivare borde ha god arbetsmiljö som högsta prioritet. Storleken på barngrupperna påverkar så klart detta, liksom problem med låg grundbemanning.

År 2011 genomfördes en studie av Fredrik Sjödin med flera i Umeå. Den slog fast att de höga stressmiljöerna i förskolan slår hårt mot personalens hälsa, tillsammans med oroande höga stressnivåer som inte sjunker förrän sent på kvällen.

Enligt Lärarförbundet är det nästan dubbelt så vanligt med stressrelaterade sjukdomar för förskollärare och lärare i fritidshem jämfört med andra yrkesgrupper. Enligt statistik från Försäkringskassan var det 2014 nästan dubbelt så vanligt med sjukskrivningar på grund av psykiska diagnoser för personal inom barnomsorgen än för arbetsmarknaden som helhet. Ökningen är 27 procent på bara fem år.

Barnens tre första år lägger också grunden för resten av livet. Den kognitiva och motoriska utvecklingen framhålls ofta när man lyfter fram förskolans betydelse, men minst lika viktiga känslan av trygghet och anknytning. Relationen mellan personalen och barnen är det som måste stå i centrum.

I maj 2016 hade Katrineholms kommun ett snitt på 19,8 barn per barngrupp. Skolverkets allmänna rekommendationer är sex till tolv barn mellan ett och tre år, och nio till 15 för barn mellan fyra och fem år. Här finns med stor sannolikhet en av de viktigaste orsakerna till varför personalen blir ljudtrött och utbränd. Minskade barngrupper är alltså ett mycket viktigt verktyg i arbetet mot en lugnare arbetsmiljö.

I vissa fall är det heller inte ovanligt att barnen vistas på förskolan uppemot 50 timmar i veckan, vilket är mer än heltid för en arbetande vuxen. Kanske blir det i ljuset av detta inte konstigt att allt fler blir skoltrötta allt tidigare?

En annan viktig nyckel till en god arbetsmiljö på förskolor är arbetsledningen från cheferna. Här måste politikerna ge de rätta redskapen, i form av ändamålsenliga lokaler, tillräckliga resurser och ett gott stöd från förvaltningen.

Kristdemokraterna lägger nu en motion till kommunfullmäktige där vi föreslår en genomgripande kartläggning av arbetsmiljösituationen inom kommunens förskolor, där bland annat ljudtrötthet, stress och luftkvalitet ska mätas. Detta ska även resultera i ett konkret åtgärdspaket.

Vi har inte råd att inte ge den allra bästa barnomsorgen till våra barn, vilket går hand i hand med en god arbetsmiljö för anställda och barn.

Joha Frondelius (KD)

Marian Loley (KD)