‒Det hade jag faktiskt tänkt göra i tio års tid, säger Tobias Ossmark när tidningen kommer förbi en vacker aprileftermiddag för att få en bild av det snudd på förtvivlade läget någon halvmil söder om Flens centralort.
Familjen Ossmark – bestående av Tobias, Helena, Hedvig och Vilhelmina – bor i Hedenlunda skola (vars verksamhet upphörde på 1960-talet).
Närmaste grannar är Anna Carlsson, 21 år, med lillayster Emma samt föräldrarna Göran och Pia.
‒Jag pendlar till dagligen till Nyköping för sjuksköterskestudier, ofta reser jag och lillasyrran med samma buss. Hon är 19 år och går sista året på gymnasiet.
Systrarna behöver gå cirka 550 meter längs landsvägen för att komma till närmaste busshållplats, den som heter Hedenlunda.
Det låter inte mycket.
Men liksom familjen Ossmark anser de att den korta promenaden är förenad med stora risker.
‒Speciellt på vintern när man möter snöplogen, då vet vi inte var vi ska ta vägen. Ett annat problem är mörkret. Vi får lysa oss fram med våra mobiler och på andra sätt. Det händer ofta att någon kommer och hämtar oss vid hållplatsen där sikten till råga på allt är begränsad, säger Anna Carlsson.
Helena och Tobias Ossmark fyller i:
‒Inte ska den som bor så pass nära hållplatsen behöva vara beroende av skjuts.
Medborgarförslaget som belyser alla problem med den aktuella vägsträckan kom upp på dagordningen när Flens kommunfullmäktige sammanträdde den 27 mars.
‒Jag blev förvånad över att vi bjöds in. Det kändes väldigt positivt, konstaterar Helena Ossmark.
Det var emellertid hennes make som representerade familjen.
‒Jag tog upp problemställningen och presenterade ett förslag till lösning, berättar Tobias Ossmark över en kopp kaffe i den gamla skolbyggnadens kök.
Fullmäktige konstaterade att kommunen inte enskilt kan fatta beslut om att anlägga en ny hållplats utan att det måste till en samverkan med flertalet parter – Sörmlands kollektivtrafikmyndighet, Trafikverket och landstinget.
‒Centerkvinnorna på mötet gav oss sitt fulla stöd, och ansåg att vi borde ha en ny hållplats vid Höglid redan 2019, säger makarna Ossmark.
Döttrarna Hedvig och Vilhelmina är 12 respektive 10 år gamla.
De går i skolan i Bettna och dit får de åka skoltaxi hemifrån. Men inte sällan hjälper mamma till med transporten eftersom hon har sitt arbete i Nyköping.
‒Jag skulle kunna ta bussen ofta men vill inte heller promenera till hållplatsen vid Hedenlunda. I just den här kurvan är det varje år flera avåkningar, konstaterar Helena Ossmark.
I medborgarförslaget har Tobias Ossmark skissat på att det kan anläggas dubbla hållplatser i anslutning till avfarten från väg 221 mot deras hem.
‒Jag har pratat med ordföranden i vår vägförening som också ställde sig positiv till detta.
‒Väg 221 moderniserades för 50 år sedan. Delvis bjuder den på fina avsnitt. Men just här där vi bor är vägen väldigt smal, konstaterar Tobias Ossmark.
Om något eller några år, när flickorna börjar på högstadiet inne i Flen och därmed riskerar att bli hänvisade till busshållplatsen vid Hedenlunda, hoppas han och hustrun att problemet är ur världen.
‒Jo, vi vill ju inte flytta härifrån, säger Helena Ossmark.
Men om ni får er vilja fram och det byggs nya hållplatser, finns det då inte en risk att många andra önskar sig samma sak?
‒Vi är inte pjoskiga på något sätt, men det här handlar om en särskilt trafikfarlig sträcka, svarar Tobias Ossmark.