Byggnads visar vägen till en byggbransch för alla

Vi är händerna som bygger Sverige. Vi går gärna upp klockan fem för att bygga ditt nästa hem. Men det är mycket som krävs för att ett bygge ska vara en bra och säker arbetsplats och en del saker behöver utvecklas.

"När ett bygge fungerar, då finns det ingen bättre arbetsplats", skriver Byggnads.

"När ett bygge fungerar, då finns det ingen bättre arbetsplats", skriver Byggnads.

Foto:

Övrigt2017-01-28 07:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Här visar Byggnads vägen, så som vi alltid gjort. De yrkanden som vi härom dagen överlämnade till vår motpart Sveriges Byggindustrier kommer att göra Sveriges byggnadsarbetare både starkare, stoltare och tryggare.

Det är högtryck ute på landets byggen nu, så mycket ska byggas ikapp samtidigt som våra miljonprogramsområden behöver rustas upp.

Vi vill få fler unga och fler kvinnor att välja våra yrken. Och för att det ska ske måste vi bli ännu bättre på att tala om vilken fantastiskt härlig och expansiv bransch vi jobbar i. Men hur ska det gå om vi inte får chansen att skapa arbetsplatser där alla faktiskt vill jobba? Med både gemenskap, skicklighet och laganda. Utan A- och B-lag. Utan tidspress uppifrån. Utan arbetsgivare som ser mellan fingrarna med säkerheten.

När ett bygge fungerar, då finns det ingen bättre arbetsplats. Men när den inte gör det, då är det med våra kroppar och vår hälsa – tyvärr också ibland med våra liv – som insats. Därför behövs kollektivavtalen utvecklas.

När Christian Wikström dog i en arbetsplatsolycka stod alla entreprenörer på bygget och pekade på varandra. Det blev smärtsamt tydligt, det som vi i Byggnads alltid sagt: att när alla ska ta ansvar, tar ingen ansvar.

Alla vet att det förkommer underentreprenörer i flera led ute på våra svenska byggen, och en del av dessa entreprenörer spelar inte efter reglerna. Så kan vi inte ha det. De avtal som vi kommit överens om med arbetsgivaren ska hållas. Oavsett hur många underentreprenörer som anlitas. Och någon måste vara ytterst ansvarig när något går snett. Vi menar att det måste vara huvudentreprenören.

Minst 5 % av Byggnads medlemmar ska vara kvinnor 2022. Så har vi sagt. Ann-Kristin skrev ett brev till Byggnads och påpekade att hennes dotter som är plåtslagare inte fick havandeskapslön lika länge som försäkringskassan bedömde behov av havandeskapspenning. Så kan vi inte ha det. Nu ändrar vi det.

Vi har slitit hårt för våra yrkesbevis och vet vad våra kunskaper är värda. Och vi utgår från att om arbetsgivaren väljer att ta hit arbetskraft från andra länder så gör de det för att dessa personer besitter en kompetens som är attraktiv, och kunskapsmässigt att likställa med ett svenskt yrkesbevis. Att då ge dem bara 88 procent av lönen tycker vi är fel.

En byggnadsarbetare sätter fyra andra löntagare i arbete. Rummen behöver möbleras. Fönstren på huset behöver gardiner. Köken behöver vitvaror. Golven behöver mattor.

Byggnads medlemmar är motorn i samhällsbygget. Vi är de seriösa byggherrarnas bästa vän. Trygga, stolta och starka.

Johan Lindholm

Förbundsordförande Byggnads

Jan Andersson

Ordförande Byggnads Mälardalen

Läs mer om