Äppelfest på Julita gård drar storpublik

Hela helgen är det äppelfest på Julita gård och lördagen drog storpublik till äppeldagarna.

Syskonen Albin, Ebba och Stina Åberg från Örebro hjälpte under lördagen till att måla en tavla med äpplen i olika kulörer.

Syskonen Albin, Ebba och Stina Åberg från Örebro hjälpte under lördagen till att måla en tavla med äpplen i olika kulörer.

Foto:

Övrigt2018-02-16 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En frisk bris drog in från Öljaren under lördagen, men den som strosade genom Julita gårds park under lördagen värmdes av en blid septembersol.

Äppelaktiviteter finns det gott om under helgen. Bland annat utmanas små och stora gäster att svarva den längsta skalremsan och med måttband fastspikade på en bräda kan man snabbt få besked om hur väl man lyckats.

På en stor tavla med små spikar och nummer kan man hjälpa till att skapa en vacker äppeltavla genom att följa bildschemat och trä dit ömsom gröna, ömsom röda äpplen.

Syskonen Ebba, Stina och Albin Åberg från Örebro satte raskt i gång att se till att motivet med två äppelträdväxte fram.

– Man kollar vad det är för nummer och sen vad det ska vara för färg på äpplet, förklarade Albin Åberg.

Julitaborna Sylvia och Roland Falk passade på att ta en lördagspromenad till sitt närbelägna utflyktsmål.

– Vi besöker alltid äppeldagarna. Man kan inte låta bli! utbrast Sylvia Falk.

Hemma i trädgården har de finfina Gravensteineräpplen, men tävlingsbidraget till tävlingen om tyngsta äpplet gick däremot i stöpet.

– Jag hade ett äpple som vägde 530 gram, men det ruttnade för mig, avslöjade Roland Falk.

I orangeriet finns en hisnande mängd äpplen och päron uppdukade med poetiska namn som Råby rubin och Guldparmän.

Den mustiga söta doften av mogna äpplen kittlade i näsborrarna på besökarna som strosade runt för att kika på fruktprakten..

Många besökare hade tagit med sig äpplen från den egna trädgården för att få dem sortbestämda av pomologerna Mats Brokvist och Rolf Eskilsson samt deras bisittare Anette Isacsson.

Anders Nilsson och Camilla Holmberg från Norrköping köade länge och väl med tre sortes äpplen från sin trädgård.

– Vi tror att träden planterades på 50-talet och de ger massor av frukt.

Efter att pomologernas granskande argusögon nagelfarit deras medhavda frukt fick de två sorter utredda, Cox pomona och James Grieve.

Om 2017 var ett uselt äppelår, bjuder årets skörd på ett mäktigt överflöd. På Julita gård bär träden så mycket frukt att man fått sätta upp skyltar som varnar besökare från att gå under dem då grenarna riskerar att knäckas.

– Det är ett helt sanslöst äppelår och träden tar igen fjolåret med full kraft. Det är väldigt fin frukt och knappt någon skorv, konstaterade Eva Eneblad som är trädgårdsmästare på Julita gård.

Att äppelträdens grenar knäcks beror inte bara på den rika mängden frukt.

– Det beror även på att trädens ved var så torr efter torkan, så när det efterlängtade regnet kom hann de inte avdunsta,

Nästa vecka kommer Julita gårds personal att hjälpas åt att plocka alla äpplen som ska bli cider och must.

Även om Julita gård håller öppet dagligen resten av september, är helgen sista gästspelet för gubben Pettson och hans katt Findus.

– Sen får jag lägga mig på soffan. Det här är min åttonde säsong, men det är fortfarande lika roligt. Det här är näring för själen. En del barn blir blyga och starstrucked, men när de ska gå räcker det med att sträcka ut armarna och då vill de kramas, berättade gubben Pettson som annars lystrar till namnet Per Ekstorm.

Givetvis bjöd han på sång och musik tillsammans med sin busiga katt Findus (Malena Rosengren.

Julita gårds publik- och programkoordinator Ebba Bursell Haglund var under lördagseftermiddagen glad över att besökssiffrorna vida överträffade förväntningarna.

– Vi har redan släppt in över 1000 besökare och är överväldigade. Dagen är inte slut än och vi hoppas på en lika bra dag i morgon. Förra året var det lite folk och det berodde nog på det dåliga äppelåret.