Marie-Louise Pedersen vill inte ha försäljning av alkohol på Humlegårdens restaurang i Vingåker.  FOTO: TT

”Ogenomtänkt och ansvarslöst”

Debatt

Tisdagen den 23 januari togs ett beslut av socialnämnden i Vingåker som vi kristdemokrater anser vara ogenomtänkt och ansvarslöst.

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Socialförvaltningen hade fått i uppdrag att undersöka möjligheten att servera alkohol på Humlegården. (I nuläget är det tillåtet för boende att ha alkohol på sitt rum.) Frågan gällde om Vingåkers kommun ska medverka till att det kan serveras alkohol på boendet.

Förvaltningen presenterade resultatet av sin utredning och de rekommenderade följande:

1. Alkohol ska inte serveras på avdelningarna.

2. Restaurangen kan begära serveringstillstånd och sälja alkohol till de boende. Vid festliga tillfällen, helger eller födelsedagar och även vilken dag som helst ska de boende kunna köpa alkohol i restaurangen (om nu restaurangägaren beslutar detta). Detta var förvaltningens förslag efter att ha stämt av med alla inblandade.

På socialnämndens möte beslutade man ändå att i tillägg till förvaltningens förslag om att servera alkohol i restaurangen även servera alkohol på avdelningarna! Socialnämnden i Vingåker (politikerna) går då emot cheferna för äldreomsorgens särskilda boende, handikappsomsorgens chefer, ifo-chefen, personal samt kommunens MAS samt de olika avvägningarna om risker med detta.

Jag är förvånad och besviken över ett sådant beslut! Det finns risker som man inte tagit med i beräkningen. Förvaltningen skriver om riskerna:”att utsätta personal för situationer där de tvingas begränsa boendes agerande utifrån alkohollagen, risker för boende och personal med missbruksproblematik, olycklig kombination av mediciner och alkohol, nya arbetsmoment för en redan underbemannad verksamhet med mera”

Jag vill på detta sätt protestera mot ett dåligt beslut som dessutom kostar pengar i form av bland annat utbildning av personal och diverse andra utgifter.

Bättre är att servera ett rikare utbud av aktiviteter med gäster, utflykter och trivselkvällar.

Marie-Louise Pedersen Ersättare för Kristdemokraterna i socialnämnden, Vingåker.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

KristdemokraternaVingåkerPolitik
Relaterat