Arktiska rådets rapport är felaktig menar Sture Åström. Foto:

Nordpolen och isbjörnarna mår bra

Debatt

Veckans larm säger att det kan bli 6-12 grader varmare i Arktis till sekelskiftet. I mars var havsisens utbredning rekordliten för månaden. Det kan bli isfritt runt Nordpolen på sommaren redan om 20 år. Det kan ge stora störningar av vädermönstren runt hela jorden.

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Enligt SVT sägs detta i en rapport från Arktiska rådet, men det är fel. Den kommer från en grupp forskare, som finansieras av rådet, men detta har inte sanktionerat den.

Arktiska rådet är ett politiskt organ för samarbete mellan de stater som gränsar till Arktis. Deras delegater möts i Fairbanks, Alaska, den 11/5. Rapporten avser förstås att ligga till grund för dess beslut.

Rapporten ger ett stort antal uppgifter, som ofta är vilseledande. "Isen på havet slog bottenrekord i mars". Javisst, under ett par veckor var utbredningen en aning mindre än de senaste åren. Men nu, den 10/5, är den större än de tre senaste åren enligt dagliga data på nätsidan dmi.dk. Att anföra några veckors data i spekulationer om klimatets utveckling resten av seklet, vittnar om bristande omdöme. Idag finns inga fakta, mätningar, som tyder på att isen kan försvinna. Isbjörnarna mår bra.

Rapporten spekulerar i att landisen på Grönland kan smälta och orsaka högre havsnivå. Men i fjol ökade isens massa markant. Isen har funnits i mer än två miljoner år och har klarat många perioder som varit flera grader varmare än nu.

Sammantaget blir avsikten med rapporten tydlig. Den skall skrämma Rådets okunniga politiker, så att dessa beviljar mera pengar till dem som kallar sig forskare. Dessa utgår från klimatpanelen IPCC:s hypotes om koldioxidens verkan. IPCC hävdar att den har stöd av 97 procent av världens forskare och hänvisar till ett antal studier, som dock är så undermåliga att de endast bevisar enstaka procent eller promille, googla "fusk i klimatdebatten".

Rapportens spekulationer baseras på IPCC:s "klimatmodeller" för framtiden. Dessa har visat sig mer och mer felaktiga de senaste 20 åren. Rapporten blir därför fabler eller fake-news.

Sture Åström

Nätverket Klimatsans

Läs mer om dessa ämnen

DebattKlimatKlimatförändringarMiljö