Urban Widholm tycker myndigheterna har tappat konrollen över vargutvecklingen i Sverige.  FOTO: JONAS EKSTRÖMER / TT

”Ni måste öppna ögon och öron”

Debatt

Eftersom du skriver under artikeln (7 oktober) anonymt med ”Sunflower” tycker jag att jag inte har respekt för dina argument, det vore bra att få det undertecknat med namn så jag vet vem jag skall kontakta för att få hjälp att få tag i söndertrasade får när ett vargangrepp har skett.

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Jag vill berätta lite om mina tankar varför jag avskyr vargen. Vår släkt har drivit gården i sex generationer, således var släkten med om att utrota vargen för cirka 150 år sedan, vilket var helt nödvändigt för att hålla djur i hagarna, och det är det fortfarande, det har alltid funnits djur på vår gård.

Sedan 1990 har vi en hage som ingår i natura 2000, och bedöms av länsstyrelsen som otroligt viktig naturbetesmark och måste betas för att behålla alla arter av utrotningshotade växter och smådjur. När det nu bevisligen finns varg i området kan man fråga sig hur man gör. Jag vet vad alla vargkramare har för förslag, ”sätt upp vargsäkert stängsel”, vem betalar? Länsstyrelsen har inga pengar och inga resurser att hjälpa till, då får djurägaren ta hela kostnaden och arbete, och det är för att stänga statens djur ute, hur intressant kan det vara, alltså helt omöjligt, finns bara ett alternativ sluta med djur och låta det växa igen.

Det här måste ni som vill ha varg, ha klart för er, ni måste öppna ögon och öron för att se lite bredare på vargplågan. Du skriver att jag inte skall piska upp varghatet, det behöver jag inte, det finns redan i mycket större omfattning än vad du tror. Vad jag kan läsa mellan raderna är att jägarna för dig, är ett stort problem i naturen. Jag säger vi har en stor funktion att fylla, tänk bara på oss eftersöksjägare. Hur skulle det bli om inte vi fanns till för allmänheten när det händer en trafikolycka med djur inblandat.

Att kalla vargen för lustmördare tycker jag fortfarande är rätt, för om det blir ett vargangrepp så dödar vargen så länge djur flyr, och ett hunddjur som vargen är, river ner bytet och börjar äta i bakdelen, ofta medan djuret lever, det kallar jag för djurplågeri, säg bara inte att det är naturens gång, det är ju fruktansvärt.

Att jag är en gnällig jägare kan ju stå för dig, hoppas du förstår av ovanstående att det är inte bara jakten som jag vill försvara mot vargen. Jag påstår att myndigheterna har tappat kontrollen av vargutvecklingen i Sverige och lägger hela skulden på regeringen, Naturvårdsverket, länsstyrelsen, och på er som värnar vargen, och att en levande landsbygd kommer att vara ett minne blott om några år.

Urban Widholm Katrineholm

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

SörmlandVarg
Relaterat

Mest delat denna vecka