Signaturen Julitagubben har inget emot den planerade kycklinguppfödningen i Julita. "Jag vill leva och bo i en levande landsbygd med ett vitalt och utvecklande näringsliv som hör landsbygden till". Foto:

Landsbygdsutveckling – ja visst

Debatt
annons

Ett företag planerar att starta en kycklinguppfödning i Julita och genomgår nu de formalia som krävs för denna etablering.

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Tuomo Haapala skrev en insändare i maj där han menar att hela Julitabygden kommer att förstöras i och med denna etablering vilket enligt mig är en gigantisk stor överdrift.

De kycklingstallar som redan finns i vår kommun har inte fått den effekten i alla fall men kanske Julitabygden är känsligare, jag tror inte det. Går det inte att spela golf på Jättorpsbanan längre beroende på kycklingstallarna nästgårds i Stenta. Kan man inte och plocka jordgubbar på Mariebergs ägor i Björkvik för att Hagbybergas kycklingstallar har utgödsling, tror inte det. Till och med i lilla Bie finns ett mindre kycklingstall som funnits i årtionden och då jag själv bott i Bie under många år fanns absolut inga störningar från den industrin heller. Som sagt stark överdrift, enligt mig.

En aspekt Tuomo inte alls beskriver är miljövinsterna med kycklingproduktion inom Sverige istället för som idag importera en ansenlig andel kycklingkött från utlandet, framförallt Thailand. Cirka 40 procent av det kycklingkött vi konsumerar importeras. Samtidigt så ökar vår fågelköttskonsumtion med mellan 5-10 procent per år så detta innebär ju förstås att vi också då måste producera mer fågel. Om då detta kan minskas genom lokalproducerad livsmedelsproduktion är ju detta en fantastisk miljövinst för jorden och vårt gemensamma samhälle. Flyg- och båttransporter är stora negativa miljöpåverkare för vår koldioxidpåverkan i världen. Med etableringen i Julita så skulle en större andel av vår konsumtion produceras inom Sverige och dessutom lokalt, kan det bli bättre?

Vi pratar ju och slåss för mer och mer närodlat och lokalproducerat, men tydligen för vissa inte nära mig och framförallt inte i vår lokal, Julita. Bedrövlig inställning enligt mig, var skall livsmedelsproduktion ske om inte på landsbygden?

Jag vill leva och bo i en levande landsbygd med ett vitalt och utvecklande näringsliv som hör landsbygden till.

Julitagubben

Läs mer om dessa ämnen

JulitaNäringsliv
annons

Mest delat denna vecka