Svensken konsumerar för mycket kött, framhåller skribenten. Foto:

Köttkonsumtionen måste halveras

Insändare

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Svensken konsumerade 2016 mer kött än någonsin, 87,7 kilo per person, enligt statistik från Jordbruksverket. Det driver upp de globala matpriserna och göder svälten. Det är dags för regeringen att anta Världsnaturfondens krav på en svensk strategi för halverad köttkonsumtion.

Nyligen varnade World Vision för att 22 miljoner människor i Somalia, Sudan, Kenya och Etiopien riskerar akut svält. Situationen är mycket allvarlig. Runt 795 miljoner människor, var nionde person, hungrar idag enligt FN, trots att livsmedelskonsumtionen per person ökar i alla världens regioner. Den är nämligen ojämnt fördelad eftersom mer och mer spannmål används till foder för att producera kött för världens rika.

Djurhållningen upptar nästan en tredjedel av jordens isfria jordyta enligt FN. Detta ökar efterfrågan på jordbruksmark och driver därmed långsiktigt upp de globala matpriserna vilket ökar världshungern.

Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden, kommenterar i ett pressmeddelande den ökande svenska köttkonsumtionen: ”Nu vill vi se att regeringen tar fram en strategi för hur vi halverar köttkonsumtionen”.

Det är ett högst legitimt krav som regeringen rimligen måste bemöta.

Jonas Paulsson, Köttfri måndag

Köttkonsumtionen måste halveras

Det är dags för regeringen att anta Världsnaturfondens krav på en svensk strategi för halverad köttkonsumtion.

Läs mer om dessa ämnen

InsändareLivsmedelMiljö