Högkostnadsskyddet är inte ett skydd för alla

"Höjningen av högkostnadsskyddet kommer innebära en kraftigt försämrad ekonomi för personer med funktionsnedsättningar", det skriver representanter från ett flertal lokala funktionsrättsorganisationer. (Arkivbild).

"Höjningen av högkostnadsskyddet kommer innebära en kraftigt försämrad ekonomi för personer med funktionsnedsättningar", det skriver representanter från ett flertal lokala funktionsrättsorganisationer. (Arkivbild).

Foto: ERIK G SVENSSON

Insändare2025-02-08 10:37
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 1 juli kommer högkostnadsskyddet drastiskt att höjas. För många av våra medlemmar innebär detta en kraftigt försämrad ekonomi. Meningen med högkostnadsskyddet är att det inte ska vara för kostsamt att söka vård. En reform som i grunden är mycket positiv och välbetänkt, men som nu i realiteten kommer att innebära att våra medlemmar drabbas av det som reformen i grunden är tänkt att skydda dem ifrån.

För våra medlemmar, som redan har en ansträngd ekonomi eftersom de flesta har en låg lön, kommer en höjning på > 30 % att innebära stora förändringar. 

Detta samtidigt som Region Sörmland kommer att göra stora besparingar med kraftigt höjda avgifter vid nödvändiga medicinska bad, nedläggning av rehab och strokeavdelning som skulle kunna lindra det akuta vårdbehovet.

Till det kommer osäkerheten kring Hjälpmedelscentralens verksamhet, som kan outsourcas, i enlighet med ett förslag. De beslut som regionen gör drabbar våra medlemmar mycket kraftigt, både ur en mänsklig och ekonomisk synvinkel.

Högkostnadsskyddet blir med höjningen inte ett skydd för våra medlemmar. Vi frågar oss hur deras framtid ser ut? Vi frågar oss också om det är våra folkvalda politiker som borde ha tänkt mer på människan än plånboken?

Ansvariga politiker – tänk om! Anpassa högkostnadsskyddet så att det ger förutsättningar för personer med funktionsnedsättningar och låga inkomster att betala på samma sätt som vi gör med våra skatter.

Solveig Lundström, FUB Södermanland

Ida Carlén, RBU Södermanland

Peter Selegård, Autism Södermanland

Ingvar Edin, DHR Region Sörmland 

Kjell Clasborn, Funktionsrätt Katrineholm och FUB Katrineholm-Flen-Vingåker

Roland Elfving, Hörselskadades distrikt Sörmland

Sanna Kronholm Andersson, ILCO Södermanland

Helen Eklund, Reumatikerdistriktet Sörmland

Ulf Norström, Synskadades distrikt Sörmland

Sonny Löfgren, Elöverkänsligas förening i Sörmlands län

Ingrid Adielsson, FSDB Mälardalen

Sven-Erik Fritz, Funktionsrätt Sörmland

Ylva Wretås, FUB Eskilstuna

Bo Nordström, FUB Södra Sörmland

Tanja Henriksson och Bo Eriksson, FUB Strängnäs

Eva Klevefelt, Eskilstuna Strokeförening

Agnetha Andersen, Funktionsrätt Eskilstuna