Om man hade lyssnat på Vänsterpartiet 2014 så hade det i dag funnits en lagstiftning utan undantag, skriver Tony Rosendahl (V) Foto:

Inga undantag för barnäktenskap

Replik

I en debattartikel 11 april i Katrineholms- Kuriren ("Totalförbjud barnäktenskap i Sverige") sprider Caroline Szyber, riksdagsledamot (KD) och ordförande i civilutskottet samt vice ordförande i Kristdemokraternas kvinnoförbund och Pia Steensland (KD) riksdagskandidat för Sörmland påståendet om att Vänsterpartiet tillsammans med regeringen vill behålla särskilda skäl för barnäktenskap. Det påståendet är ren och skär osanning!

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Sanningen är den att lagstiftningen om barnäktenskap förändrades senast 2014 under den borgerliga regeringen. Vänsterpartiet föreslog då, när frågan behandlades i riksdagen, ett totalförbud, men alla andra partier - inklusive KD - ville ha ett undantag. Det handlade om att andra europeiska länder har en lägre åldersgräns som varierar från land till land.

Nu har den nuvarande regeringen tillsatt en utredning med syfte att täppa till den luckan, precis som Vänsterpartiet föreslog 2014 men som KD röstade nej till.

KD vill i den här frågan sparka in öppna dörrar i syfte att plocka politiska poäng. Ni kunde ha röstat med oss i Vänsterpartiet 2014 då ni var med och införde den nuvarande lagstiftningen.

Det är bra att ni håller med Vänsterpartiet nu men det är lågt av KD att sprida osanningar.

Om man hade lyssnat på Vänsterpartiet 2014 så hade vi idag haft en lagstiftning utan undantag.

Tony Rosendahl

Gruppledare för Vänsterpartiet Katrineholm

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

VänsterpartietDebattPolitikReplik
Relaterat