"Vi måste ta konsekvenserna av våra och tidigare generationers handlingar", skriver Nicklas Adamsson. Foto:

Förr visste man inte bättre - naturen läker inte alla sår

Debatt

Länsförsäkringar meddelar att man inte längre kommer att försäkra nybyggda hus på platser där länsstyrelsen avrått från byggnation trots att kommunen gett bygglov.

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

I en intervju i Dagens Industri den 24 juli 2018 kommenterar naturskadespecialist och tidigare meteorologen Per Holmgren beslutet: ”Vi har satt ned foten på Länsförsäkringar. Om en kommun beviljar bygglov på ett ställe nära kusten där länsstyrelsen säger att man inte ska bygga – då kommer vi i princip inte att försäkra de nybyggda fastigheterna”.

Eftersom klimatförändringarna är verkliga är det dags att vi börjar leva på ett sätt som visar att vi förstår det. Vi måste ta konsekvenserna av våra och tidigare generationers handlingar. Förr visste man inte bättre och trodde att jordens resurser var oändliga och att naturen var förlåtande och läkte alla sår som människan åsamkade den. I dag vet vi bättre, och vi måste handla utifrån den kunskapen.

I linje med detta är beslutet som länsförsäkringar fattat värt att uppmärksamma. Naturligtvis ser man som försäkringsbolag främst till risken det innebär att försäkra ett hus som i framtiden kan drabbas av de verkningar som de pågående klimatförändringarna innebär. Men det är egentligen inte det som är det intressanta i sammanhanget. Det som är intressant är att man tar de rön som klimatforskare världen över länge har hävdat på allvar, nämligen att klimatförändringarna är reella och kommer att påverka oss med full kraft i framtiden om vi inte vidtar åtgärder för att motverka dessa.

För oss i miljöpartiet är det en självklarhet att vi måste ta hänsyn till det som håller på att hända och ställa om samhället så vi motverkar effekterna av klimatförändringarna. Vi kan inte längre göra kosmetiska justeringar i marginalen och därmed lura oss själva att tro att allt bara kan rulla på som vanligt. Miljöpartiet har under sin första period i regeringsställning bidragit till att Sverige idag har en miljö- och klimatpolitik som är en av världens mest ambitiösa. För våra barn och barnbarns skull är det viktigt att vi får möjlighet att fortsätta styra den nationella politiken i den riktningen.

I Katrineholms kommun är vi också det parti som sätter miljö- och klimatfrågorna högst. Och vi är efter höstens val beredda att kliva in och ta ansvar för vår politik. Varför, jo för att vi vet att det här är på allvar och att det är nu det gäller! Inte i morgon, inte sen. Nu. Det är nu vi måste agera för att göra skillnad. Klimatet kan inte vänta!

Nicklas Adamsson,

Kandidat (mp) till kommunfullmäktige i Katrineholm kommun

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

MiljöpartietDebattKlimatKlimatförändringar
Relaterat