En skattehöjning med fem kronor innebär att du måste jobba tre timmar längre på en vanlig arbetsvecka, skriver Charlotte Prennfors (M). Foto:

Det är häftigt att betala skatt

DEBATT

Rubriken är satt utifrån Mona Sahlins klassiska uttalande i SVT den 8:e september 1994. Hon menade då att detta är en Socialdemokratisk hållning.

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Ett synsätt som verkar finnas kvar inom Socialdemokratin. Detta citat lyfte kommunstyrelsens ordförande Annelie Bengtsson (S) från talarstolen så sent som hösten 2017.

För mig som moderat är en beskattning av inkomst självklar för att finansiera samhällets åtaganden gentemot medborgarna.

Däremot ser jag det inte som något tufft utan ett oskrivet avtal mellan medborgaren och staten. Det så kallade samhällskontraktet.

I detta ingår enligt ett moderat synsätt inte bara att skatten ska betalas in utan även att staten/landstinget/kommunen hanterar pengarna på ansvarsfullt sätt och inte slösar. Du har ju trots allt arbetat ihop pengarna. Skatten i sig är inget självändamål, den måste ha ett tydligt syfte.

Vingåker har redan i dag Södermanlands högsta kommunalskatt tillika en ekonomi som skulle passa bäst i TV3:s program Lyxfällan.

Trots underskott i mångmiljonklassen vill styrande (S) fortsätta att låna pengar till aktiviteter som ligger utanför basal kommunal verksamhet.

Detta även fast äldrevården går på knäna och skolresultaten är påfallande låga.

Sveriges kommuner och Landsting (SKL) bedömer att vi i Vingåker måste höja kommunalskatten med fem kronor för att få rätsida på ekonomin.

Fem spänn? Det låter ju inte så mycket. Men vad innebär det i verkligheten?

För en löntagare med 25 000 kr i månadslön innebär det 1250 kr mindre att röra sig med i månaden eller 15 000 om året.

Det innebär även att du måste jobba tre timmar längre på en vanlig arbetsvecka för att få ut samma lön efter skatt.

Sugen på kvällspasset fredag eftermiddag? Trodde inte det.

Skulle detta bli verklighet innebär det en reallönesänkning efter skatt som tar dig tillbaka till den lön du hade 2013.

Vad är då alternativen? Vi kan inte trolla och läget är tufft. Men det blir inte bättre av att låtsas att situationen är en annan.

Skatten ska finansiera utgifter. Nyckeln för att slippa arbeta eller skatta ihjäl sig är att sänka utgifterna.

Vingåkers kommun behöver effektiviseras och få kontroll på utgifterna.

På det sättet kanske du som lönearbetare kan få råd med det lilla extra även i framtiden. Det är inte häftigt att betala skatt, det är häftigt att kunna försörja sig och sin familj!

Charlotte Prennfors (M)

Läs mer om dessa ämnen

Debatt