I går inleddes den stora militärövningen i Aurora i Sverige. Bilden är från övningen Våreld i Skåne i våras. FOTO: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/SVD/TT

Aurora viktig för försvarsförmågan

Debatt
annons

Socialdemokraterna vill stärka det svenska försvaret.

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Därför ökar vi återigen resurserna till försvarsmakten i statsbudgeten, placerar militär trupp på Gotland och ökar övningsverksamheten. Ett led i att öka vår försvarsförmåga är Aurora, den stora övning som inom kort genomförs här i vårt närområde. Att några vänsterpartister (i Katrineholms-Kuriren den 8 september) finner det lämpligt att bekymra sig för ryska känslor snarare än svensk säkerhet är svårbegripligt.

Inte minst märkligt är deras ställningstagande därför att vi nu stärker svensk försvarsförmåga på förekommen anledning. Omvärlden har förändrats och läget försämrats. Ryssland har angripit grannländer, annekterat Krim, befinner sig i en pågående aggression mot Ukraina, lägger sig i demokratiska val och valprocesser i andra länder.

Dessutom övar landet återkommande på ett aggressivt sätt mot svenskt territorium. I vänsterpartiets värld tycks det vara fult att ens påminna om detta.

Övningen Aurora nu i september har deltagare från Sverige, våra nordiska och baltiska grannar, USA och Frankrike. Ett 40-tal svenska civila myndigheter deltar också.

Övningen äger rum på svensk mark efter en svensk inbjudan. Övningen kommer inte att öka krigsrisken eller spänningen i vårt närområde. Tvärtom. Den ändrar inte heller vårt förhållande till Nato. Däremot ökar den vår försvarsförmåga och bygger viktiga samarbeten med andra länder, i akt och mening att stärka svensk säkerhet. Det är ett arbete vi tänker fortsätta att driva.

Fredrik Olovsson Riksdagsledamot (S)

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

FörsvaretSverige
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka