Viadidakts elever ska inte påverkas vid övergång

Robert Davidsson (C), ordförande i utskottet för vuxenutbildning och arbetsmarknad i Vingåker, skriver om hur det går med att ta fram en egen vuxenutbildning i kommunen.

Robert Davidsson (C), ordförande i utskottet för vuxenutbildning och arbetsmarknad i Vingåker, skriver om hur det går med att ta fram en egen vuxenutbildning i kommunen.

Foto: Anton Swärdhagen/arkiv

Debatt2024-05-02 09:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Centerpartiet har varit kritiska till de senaste årens nedmontering av Viadidakt i Vingåker. En utveckling som tyvärr Socialdemokraterna i Vingåker försvarat. Vi hoppades på en förändring men direkt efter valet 2022 sa Katrineholm upp samverkan efter drygt 20 år.

Samverkan genom Viadidakt upphör vid årsskiftet. Det innebär att Katrineholm som värd för den gemensamma nämnden har kvar organisation med personal, kompetens, systemstöd, rutiner osv. Vingåker måste däremot finansiera och bygga upp allt parallellt. Någon kompensation från Katrineholm för detta har vi inte sett röken av.

Nu arbetar Vingåkers kommun fram en verksamhet som utgår från våra behov. En kopia av Viadidakt eller Katrineholms verksamhet blir det inte.

Med bred politisk samsyn gav Allians för Vingåkersbygden (C, M och KD) direktiv hur verksamheten skulle utvecklas. I det ingick att vuxenutbildning och arbetsmarknad ska hänga ihop, att behovet ska styra utbudet, vara flexibelt och kostnadseffektivt och vi ska samverka med andra.

Vi har gjort en omvärldsbevakning för att se vad forskningen säger, tittat på exempel från andra kommuner samt inhämtat erfarenhet och rekommendationer. Verksamheten leds av ett utskott under kommunstyrelsen där även oppositionen ingår. Min uppfattning är att vi haft bra diskussioner och politisk samsyn. I maj får utskottet (inklusive oppositionsråd) tycka till om förslag på inriktning innan beslut i juni.

Vingåker är en liten kommun och allt kan vi inte erbjuda. Men verksamhet och utbud ska utgå från behovet av kompetensförsörjning i Vingåkersbygden. På plats i Vingåker ska finnas medborgarnära service som studie- och yrkesvägledning, arbetsmarknadscoach och reception med god tillgänglighet samt rektor och uppföljning av kvalitet.

Via avtal med andra kommuner och organisationer ska vi garantera en bredd och valfrihet inom olika utbildningsformer och på olika nivåer. Vår ambition är att skapa ny samverkan med fler kommuner i länet men också med våra grannkommuner i söder och väster som vi har god dialog med. Det kan också bli aktuellt att samverka inom andra delar som exempelvis administration. Viadidakts elever och deltagare från Vingåker ska inte påverkas vid årsskiftet. Det är både vi och Viadidakt överens om.

När man bygger upp en helt ny verksamhet kommer det säkert att finnas lite barnsjukdomar men vi har en bra planering och goda förutsättningar att skapa något nytt som passar oss i Vingåker.

Robert Davidsson (C)
Ordförande i utskottet för vuxenutbildning och arbetsmarknad i Vingåker