Regeringens nedskärningspolitik skadar folkbildningen

Nicklas Adamsson, gruppledare för Miljöpartiet i Katrineholm (arkivbild).

Nicklas Adamsson, gruppledare för Miljöpartiet i Katrineholm (arkivbild).

Foto: Alice Staaf

Debatt2025-05-24 01:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett av den gröna rörelsens viktigaste uppdrag är att stärka och försvara demokrati och mänskliga rättigheter. Men demokratiska fri- och rättigheter är ingenting vi kan ta för givet.

Vi måste därför fortsätta prioritera folkbildningen i hela landet. Här duger inte regeringens nedskärningspolitik.

Just nu utmanas demokratiska fri- och rättigheter runt om i världen. Det sker på olika platser i Europa, i Trumps USA och i flera andra delar av världen. Även här hemma ser vi en utveckling i samma riktning.

Vi ser därför med stor oro på de nedskärningar som regeringen gjort på inte minst folkbildning, civilsamhälle och kultur, viktiga grunder för vår demokrati. Vi ser hur hårt det slår mot hela den svenska folkbildningsrörelsen, mot människors möjligheter till bildning och utbildning, mot möjligheten att utveckla sin kreativitet och mot det fria samtalet.

För de nedskärningar som nu görs påverkar direkt människors möjligheter att återta tidigare förlorad utbildning och utveckla fritt skapande och kreativitet. Oron gäller inte minst de neddragningar som riktar sig mot folkhögskolor och studieförbund, som utgör viktiga delar av kulturens infrastruktur och är viktiga hörnstenar för demokratin.

Att Åsa folkhögskola nu arrangerar Åsadalen är ett inspirerande exempel på hur folkbildningen främjar det demokratiska samtalet. Där olika åsikter möts utvecklas vi tillsammans. Men ska det finnas kraft för fler sådana initiativ runt om i Sverige, då måste vi stå upp för folkbildningen.

I stället för de nedskärningar som regeringen gör och som med knivskarp precision riktar in sig mot de verksamheter som utgör grunden i den svenska folkbildningstraditionen, vill vi göra tvärtom. I Miljöpartiets skuggbudget finns det satsningar som stärker både folkhögskolorna och studieförbunden.

Vi har även förslag som stärker de fria kulturutövarna, som är grunden för ett levande kulturliv. Vi vill också stärka regionernas möjligheter att satsa på kultur och vi vill stärka civilsamhället i hela landet.

Miljöpartiet står för en politik som vill stärka och utveckla den svenska folkbildningstraditionen. Det betyder att vi ser och vill satsa på det viktiga arbete som görs på bland annat Åsa folkhögskola i Sköldinge och på Musikhuset Inferno i Katrineholm.

Vill vi bygga ett demokratiskt samhälle som håller ihop måste vi satsa på såväl folkhögskolor som studieförbund.

Amanda Lind (MP), språkrör, (arkivbild).
Amanda Lind (MP), språkrör, (arkivbild).