Trygga barn blir trygga ungdomar – och i förlängningen förståndiga och ansvarstagande vuxna. Förskolan är en väldigt viktig pusselbit när det handlar om att långsiktigt skapa ett tryggt och robust samhälle. Ska vi lyckas vända utvecklingen med ungdomsbrottslighet, gängrekrytering och ökad otrygghet i samhället, då måste vi börja tidigt.
För att barn ska utvecklas, växa och lära, behöver de känna sig trygga. Trygghet förutsätter att pedagogerna på förskolan har tid och möjlighet att se varje barn. Det är därför små barngrupper är så avgörande. I en liten grupp får varje barn mer vuxenkontakt, mer språklig stimulans och bättre förutsättningar att utveckla sociala färdigheter.
Detta är en viktig framtids- och samhällsfråga. Förskolan ska vara en trygg plats för lek och lärande med det svenska språket i fokus. Vi bygger grunden för jämlikhet och framtidstro redan här. Det är i förskolan vi bland annat kan bryta mönster av utanförskap och skapa goda livschanser oavsett barns individuella bakgrund.
Språkutvecklingen börjar långt före skolstart, och en trygg förskolemiljö med fokus på svenska språket är avgörande för barnen. Barn som gått i en trygg och stabil förskola har lättare att klara sig genom grundskolan – och klarar sig sedan bättre i livet.
Liberalerna vill att fler barn, särskilt från utsatta områden, ska få möjlighet att gå i förskolan. Vi vill införa språkkrav för all personal, och stärka det pedagogiska uppdraget genom att säkerställa att alla barngrupper leds av högskoleutbildade förskollärare och att grupperna heller inte är för stora.
Det räcker inte att barnen går i förskolan – innehållet måste hålla hög kvalitet och personalen måste ha tid för barnen. Det är till stor del i förskolan språket utvecklas, självkänslan byggs och framtidstron får fäste.
När barnen får en god start i livet – med trygghet, språkutveckling och positiva vuxenrelationer – minskar risken att de i framtiden hamnar snett.
Vi vet att många av dagens samhällsutmaningar, som ungdomsbrottslighet och gängkriminalitet, har sin grund i just otrygga uppväxtmiljöer. Att ge varje barn en trygg barndom är inte bara en fråga om individens välmående – det är en investering i ett tryggt, jämlikt och fungerande samhälle.
Det är i en bra förskola, med små barngrupper och tydligt pedagogiskt fokus, som vi börjar bygga ett framtida samhälle som håller – där varje barn får chansen att lyckas och skapa sina goda livsmöjligheter.