Varför hotar Vingåkers kommun de boende i Baggetorp?

Om kommunen vill ha goda relationer med medborgarna ska den inte skicka hotfulla brev till dem, menar debattören.

Om kommunen vill ha goda relationer med medborgarna ska den inte skicka hotfulla brev till dem, menar debattören.

Foto: Stina Järperud

Debatt2021-09-28 21:11
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min familj har bott i Baggetorp de senaste 39 åren. Aldrig har det hänt, såvitt jag känner till och minns, att Vingåkers kommun har engagerat sig i frågan om ”en säker och trygg trafikmiljö i ditt bostadsområde”. Undantaget är möjligen när vi baggetorpare för många år sedan drev på så att trafikljuset sattes upp i Baggetorp.

När min fru vittjade brevlådan för några dagar sedan så fanns det ett anonymt, och som hon uppfattade det, hotfullt papper med rubriken ”Åtgärd på fastigheten”. På pappret står att läsa att kommunen gör tillsyn och ”Vi har besökt din fastighet”. Det meddelas att ”Vi har för avsikt att fatta ett beslut om klippning med vite på 3 000 kronor om inget sker”. Det fortsätter med ”Vi kommer att följa upp ärendet om 3 veckor”.

Med erfarenhet av cirka 25 års arbete som förtroendevald fritidspolitiker i Vingåkers kommun så var det lätt för mig att skratta och avfärda brevet som ett bisarrt skämt som någon lustigkurre lagt i brevlådan. Vår kommun som marknadsför sig som ”en smart landsbygdskommun” skulle aldrig ha förhållningssättet att skicka ut anonyma brev med undertoner av hot om inkassering av pengar. Det är ju självklart inte ett rimligt sätt att föra en dialog om ”en säker och trygg trafikmiljö” med oss boende i Baggetorp. Det var i alla fall min bestämda uppfattning och med detta besked om ett dåligt skämt lugnade sig min fru en smula.

Tyvärr så måste jag erkänna att jag hade fel. Många baggetorpare har fått hotbrevet och det verkar som att den smarta landsbygdskommunen har trampat rejält i klaveret. Det är Vingåker, vår kommun, som kommunicerar på det här sättet.

När man går in på Vingåkers hemsida så kan man få intrycket att kommunen vill ha goda relationer med invånarna. Min förhoppning är att en smart kommun vill bemöta sina medborgare på ett sätt som främjar dialog och positiv utveckling. Så jag vill tro att det är ett tråkigt misstag. Hur kommer det sig att det blev så här?

Mitt förslag för att komma ur den här knipan är:

1. Genom att göra om och göra rätt.
2. Genom att skämmas och be oss boende i Baggetorp om ursäkt för det mycket ogenomtänkta utskicket.
3. Genom att ta initiativ till en resultatinriktad dialog om trafikmiljön med oss boende i Baggetorp.

Vad gäller sakfrågan ”en säker och trygg trafikmiljö i ditt bostadsområde” så avser jag att återkomma i den fortsatta ärendehanteringen. Här finns alltså intresse och förutsättningar för utveckling i en positiv riktning om kommunen vill, vågar och kan.

Lennart Öhman
Baggetorpare