VĂ€lj svensk julskinka!

VĂ€lj svensk julskinka!

VĂ€lj svensk julskinka!

Foto: Robin Haldert / TT

Debatt2023-12-23 05:27
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det finns en anledning att julskinkan har blivit ett toppval nĂ€r svenskarna dukar till julbord. Grisen har en lĂ„ng historia i Sverige och har under Ă„rens lopp hĂ„llit svĂ€lten borta frĂ„n mĂ„nga torparstugor. Under 1800-talet blev julskinkan en sjĂ€lvklar julklassiker och Ă€n idag Ă€r den ett mĂ„ste för de allra flesta. 

Nu innan jul Àr det mycket förberedelser i de svenska hushÄllen - köttbullar ska rullas, lussebullar bakas och julskinkan griljeras. I stunder av julstök kan det vara lockande att fastna vid butikernas prislappar. Men det Àr vÀl vÀrt att göra medvetna val och betala en extra slant för dina julbordsfavoriter.

Svensk djurskyddslagstiftning Ă€r unik. VĂ„ra bönder anvĂ€nder minst antibiotika till sina djur inom hela EU. ÖveranvĂ€ndningen av antibiotika bygger upp en flora av multiresistenta bakterier som gör att antibiotikan minskar i effekt. Det Ă€r en tickande bomb som pĂ„ sikt kan skapa problem för sjukvĂ„rden bĂ„de pĂ„ humansidan och inom djurhĂ„llningen. 

Ett tecken pÄ att svenska grisar mÄr bra Àr att knorren finns kvar. I mÄnga lÀnder kuperas svansarna mer eller mindre regelmÀssigt trots att det inte Àr tillÄtet inom EU. Det görs för att grisarna inte ska bita av svansarna pÄ varandra, dÄ grisarna Àr stressade och inte fÄr tillrÀckligt utlopp för sina naturliga beteenden. Dessutom finns det krav pÄ strömaterial till grisarna i Sverige, vilket bÄde ökar komforten och ger stimulans.

Vi kristdemokrater, arbetar mĂ„lmedvetet för en ökad svensk gris- och animalieproduktion. Inte minst i regeringen, genom landsbygdsminister Peter Kullgren. Livsmedelsstrategin uppdateras, med fokus pĂ„ ökad produktion och lönsamhet. Regeringen har dĂ€rtill bland annat tillsatt en utredning som ska ge förslag pĂ„ hur konkurrenskraften kan stĂ€rkas med ett bibehĂ„llet djurskydd, infört förenklade och fasta slakteriavgifter och gett livsmedelsverket i uppdrag att titta pĂ„ hur de svenska kostrĂ„den kan gĂ„ i takt med vad vi har naturgivna förutsĂ€ttningar att producera, inte minst animalier. 

Den högre prislappen pĂ„ svensk julskinka beror till stor del pĂ„ att vĂ„ra bönder har högre stĂ€llda krav pĂ„ djurskydd Ă€n konkurrenterna i andra lĂ€nder. Det bör vi bĂ„de gynna och vara stolta över. 

VÀlj svensk julskinka till julbordet. I Är, och alla Är.

Ulf RosĂ©n (KD) Partidistriktsordförande Sörmland, Katrineholm