Sverige och EU behöver fler bönder och ett jordbruk som kan producera mat i ett förändrat klimat, utan det nuvarande stora beroendet av olika insatsvaror som importeras på oroliga världsmarknader.
Om det ska bli verklighet behöver jordbruket grön politik för ökad lönsamhet, klimatanpassning, och minskat importberoende av insatsvaror. Men först och främst: Utan bönder, inget lantbruk – och medelåldern för en bonde i EU är över 57 år. Därför måste åtgärder till för fler unga lantbrukare. Inget jordbruk ska behöva läggas ner för att en familj inte klarar av att generationsväxla.
EU:s jordbrukspolitik måste premiera ekonomiskt och ekologiskt hållbart lantbruk – för det behövs ett fokus på att skapa arbetstillfällen och höjd ersättning för miljönyttor. Mer stöd behövs till lokala produktionskedjor och konsumtion av lokalt producerad mat.
Det behöver dessutom bli lättare för kommuner och regioner att köpa mer närproducerade, ekologiska råvaror, vilket skapar förutsättningar för lokala odlare att våga satsa. Fler ekologiska odlingar bidrar också till ökad biologisk mångfald och stärker både den lokala självförsörjningsgraden och Sveriges beredskap.
Åtgärder i både privat och offentlig sektor, nationellt och inom EU, måste vara långsiktiga och utgå från lokala och regionala behov, inte bara främja gigantiska matindustrier i södra Europa. Här har kommuner och regioner en möjlighet att medverka till den långsiktighet som krävs för att skapa nödvändig omställning av den svenska matproduktionen.
Det är inte heller rimligt, varken för klimatet eller för våra bönder, att vi fortsätter att importera billigare mat som producerats med lägre hållbarhetskrav, samtidigt som vi pratar om att underlätta inhemskt för matproduktion.
Det här är frågor och insikter som vi har med oss när EU:s mycket inflytelserika jordbrukspolitik (även kallad CAP) ska utformas senare i år. För att göra ett bättre jobb i den processen besöker vi den här veckan olika gårdar och representanter för lantbruket i Katrineholmstrakten.
Vad som händer i EU kan ha stor betydelse för vilken mat som produceras och serveras vid köksborden här i Katrineholm. Det är därför viktigt att inhämta lokal kunskap inför det fortsatta arbetet med EU:s jordbrukspolitik.