Underbemanningen skadar vÀlfÀrden

Den otillrÀckliga bemanningen utgör en risk för barnen dagligen eller som minst flera gÄnger veckan.

Den otillrÀckliga bemanningen utgör en risk för barnen dagligen eller som minst flera gÄnger veckan.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2024-01-30 13:31
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Hösten och vintern har fĂ€rgats av rubriker om stĂ„lbad, varsel, besparingar med mera som kĂ€nnetecknar en allvarligt underfinansierad vĂ€lfĂ€rd. Medlemmarna i Kommunal fĂ„r dras med konsekvenserna av svĂ€ltbudgetar i det dagliga arbetet och frĂ„nvaron av en tillrĂ€cklig bemanning. 

Kommunal har under en tid krĂ€vt nationella bemanningsriktlinjer för personal inom vĂ„rd och omsorg, men har nu Ă€ven lagt till krav pĂ„ bemanning inom förskola utifrĂ„n en nyligen slĂ€ppt rapport; ”RĂ€tt bemanning och barngruppsstorlek – För en likvĂ€rdig förskola”. I rapporten kan man som exempel lĂ€sa att 27 procent av de svarande anser att den otillrĂ€ckliga bemanningen utgör en risk för barnen dagligen eller som minst flera gĂ„nger veckan. Det Ă€r en siffra som i sig borde vara anledning nog till att bemanningskrav upprĂ€ttas omgĂ„ende.

Inom vÄrd och omsorg Àr underbemanningen det enskilt största problemet vi har. Nedslimmade organisationer klarar inte av minsta avvikelse frÄn brÀckliga scheman utan att personal behöver ringa in kollegor för att tÀcka upp vid sjukdom. Vad Àr det för arbetsmiljö att tala om? HemtjÀnstpersonal tvingas till att jobba under minutjakt för att spara kronor i stÀllet för att vara tillrÀckligt bemannade för en bÀttre tillitsbaserad modell. Det hÀr kostar sÄklart pÄ, kontinuiteten för vÄrdtagarna blir lidande och kvaliteten pÄ omvÄrdnaden blir sÀmre. Allt detta pÄ bekostnad av en sÀmre arbetsmiljö för de som dagligen bÀr upp vÀlfÀrden pÄ sina axlar.

Ett bemanningskrav löser inte allting per automatik men det innebĂ€r att det finns en lĂ€gsta nivĂ„ att förhĂ„lla sig till. Kompetensbehovet innebĂ€r att det inte gĂ„r att fylla pĂ„ med vem som helst. Det krĂ€vs lĂ„ngsiktiga satsningar för att dels behĂ„lla den kompetens som Ă€r verksam idag, dels för att utbilda nya kollegor. MĂ„lmedvetna satsningar pĂ„ yrkesutveckling, trygga heltidsanstĂ€llningar, konkurrenskraftiga löner och bĂ€ttre arbetsvillkor Ă€r en bra början för att öka attraktiviteten till yrkena. Ökad attraktivitet leder till bĂ€ttre bemanning, som leder till bĂ€ttre arbetsmiljö, som i sin tur leder till ökad kvalitet.

Ett krav pÄ bemanningsriktlinjer Àr ett första steg till ÄtgÀrder för att komma till rÀtta med den kroniska underbemanning som idag skadar vÀlfÀrden. Det innebÀr att beslutsfattare skulle behöva fokusera pÄ lÄngsiktiga och mÄlmedvetna lösningar. En personalstyrka som hÄller ett helt arbetsliv och inte minst vÄrdtagare, förÀldrar och anhöriga som kan kÀnna sig trygga i att bemanningen Àr tillrÀcklig. Vi har inte rÄd att inte satsa pÄ vÀlfÀrden.

Catarina Eriksson, avdelningsordförande Kommunal Öst.
Catarina Eriksson, avdelningsordförande Kommunal Öst.