Sverige och EU måste tränga bort oljan

Tyskt kolkraftverk. Men nu kollapsar kolkraften i hela EU tack vare nya skarpare regler, skriver Miljöpartiet.

Tyskt kolkraftverk. Men nu kollapsar kolkraften i hela EU tack vare nya skarpare regler, skriver Miljöpartiet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2020-08-19 05:37
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Världen befinner sig i en klimatkris. Hur vi hanterar den avgör vilket liv vi, våra barn och våra barnbarn kan leva i framtiden. Redan i dag ser vi hur ett varmare klimat orsakar rekordstora skogsbränder och utbredd torka i Sverige, och i resten av världen är det ännu värre.

Hela länder försvinner när havet slukar lågt belägna öar. Människor tvingas fly från återkommande översvämningar, salt havsvatten som letar sig allt längre in i länder, torkor och de väpnade konflikter som följer därefter. Vi måste agera.

Så gott som alla världens länder har enats om att möta klimatkrisen med handling. Men som med så mycket annat är det lätt att vara stor i orden, men svårare att agera. När det kommer till kritan börjar många i stället leta efter ursäkter. Det ska göras någon annanstans, av någon annan, någon annan gång.

I Lysekil vill Preem utöka sin raffinaderiverksamhet för att kunna öka produktionen av fossila bränslen. Det mesta är tänkt att gå till vägtrafik. En sådan expansion innebär en enormt stor utsläppsökning och skulle göra dem till Sveriges enskilt största utsläppare av växthusgaser – bara Preem i Lysekil skulle då stå för dubbelt så mycket utsläpp som hela Sveriges inrikesflyg. 

Förespråkarna hävdar att det inte gör någon skillnad eftersom verksamheten ingår i EU:s utsläppshandel och att utsläppen inom EU inte skulle öka eftersom den handeln har ett tak. Det stämmer tyvärr inte. Skulle Preem få utöka sin verksamhet skulle taket automatiskt höjas eftersom de får nya utsläppsrätter från något som heter New Entrants Reserve. På så sätt ökar inte bara utsläppen i Sverige, utan i hela EU.

Men vi både kan och måste välja en annan väg. Länge har europeiska länder, och konservativa svenska partier, sagt att det är omöjligt att snabbt avveckla kolkraften. Nu kollapsar kolkraften i hela EU tack vare nya skarpare regler vårt språkrör Isabella Lövin förhandlat fram. I Sverige stängs vårt sista kolkraftverk efter att Miljöpartiet i regering tagit bort dess subventioner. Subventioner som moderater och sverigedemokrater för övrigt tog strid för att rädda. Samma resa måste vi göra med oljan. 

 
Lorentz Tovatt
Klimatpolitisk talesperson Miljöpartiet

Nicklas Adamsson
Gruppledare för Miljöpartiet i Katrineholm