Ställ inte cykelbanorna i Katrineholm mot varandra

Kommunen har framfört till Trafikverket om behovet av en gång- och cykelbana från Villahagen till skolan i Sköldinge. Den är från kommunen högst prioriterad i dialogen med Trafikverket.

Kommunen har framfört till Trafikverket om behovet av en gång- och cykelbana från Villahagen till skolan i Sköldinge. Den är från kommunen högst prioriterad i dialogen med Trafikverket.

Foto: Henrik Wising

Debatt2024-02-13 20:18
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trafiksystemet i Katrineholm ska vara tillgängligt, hållbart, tryggt och säkert. Trafiksäkerhetsarbetet ska fokusera på trygga trafikmiljöer för barn och oskyddade trafikanter, bland annat genom att prioritera gång- och cykeltrafik. Vi ska bygga ut cykelnätet kontinuerligt och öka säkerheten för cyklister, inte minst längs skolvägarna.

Där vi själva bestämmer, alltså på det kommunala vägnätet i centralorten, har vi kunnat bygga nya cykelbanor samt förbättrat och säkrat befintliga. I kransorterna där staten äger vägarna och är ansvariga för trafiksäkerheten redovisar vi från kommunen vilka behov av trafiksäkerhetsåtgärder som finns för Trafikverket.

2017 framförde kommunen till Trafikverket ånyo behovet av en gång- och cykelbana från Villahagen till skolan i Sköldinge. Den är från kommunen högst prioriterad i dialogen med Trafikverket. Kommunfullmäktige har därför avsatt investeringsmedel för att delfinansiera byggnationen. 2017 framfördes även behovet av en förlängd cykelbana i Forssjö fram.

Sedan 2020 har kommunen lyft fram 19 åtgärder på statlig väg och lagt in dem i Länstransportplanen. Förutom åtgärder i Sköldinge och Forssjö finns övriga kransorter med i nuvarande eller kommande plan.

Länstransportplanen är en ”önskelista” från länets kommuner. Ur önskelistan ska Trafikverket prioritera vad som ska byggas och när. Det som ska byggas projekteras då av Trafikverket och byggs av dem. Vi som kommun medfinansierar normalt 50 procent av kostnaden. Tyvärr har inte Trafikverket kunnat hålla tidplanen i Länstransportplanen.

Vi förstår att gemene man inte kan hålla reda på vem som är väghållare och således ansvarig för trafiksäkerheten i olika delar av en kommun. Vi vill ta ansvar för hela kommunen och där vi kan och får vill vi fortsätta att förbättra trafiksäkerheten. Där vi inte har egen rådighet kommer vi fortsätta att uppvakta Trafikverket så att alla barn och ungdomar ges möjlighet att på ett säkert sätt gå eller cykla till skola och fritidsaktiviteter. 

Det handlar alltså inte om att ställa satsningar i centralorten mot kransorterna. När vi i kommunen tar ansvar för den kommunala trafiksäkerheten kan vi på ett trovärdigt sätt ställa krav på att Trafikverket tar ansvar för statens.

Johan Söderberg (S)
Kommunstyrelsens ordförande, Katrineholm

Anneli Hedberg (S)
Service- och tekniknämnden, Katrineholm

Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm
Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm