Satsa på tåg och kollektivtrafik

Snart bestämmer regeringen hur satsningarna på väg och järnväg ska se ut de kommande tolv åren.
Nu finns chansen att styra satsningarna i en riktning som också blir bra med tanke på klimatkrisen.

"Järnvägsnätet behöver också byggas ut utifrån hela landets perspektiv", skriver debattören. (Arkivbild).

"Järnvägsnätet behöver också byggas ut utifrån hela landets perspektiv", skriver debattören. (Arkivbild).

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2025-03-17 11:22
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Järnvägsunderhållet är sedan länge eftersatt och behöver prioriteras för att vi ska kunna lita på tåget för till exempel arbetspendling. Järnvägsnätet behöver också byggas ut utifrån hela landets perspektiv. Flytta över pengar från fortsatt motorvägsbygge till detta.

Trafikverket räknar på fortsatt ökning av biltrafiken utifrån hur det har sett ut, men helt utan insikt om det klimatnödläge vi befinner oss i. Enligt det nationella klimatmålet ska biltrafiken minska med 70% senast 2030. För att det ska bli möjligt behöver kollektivtrafiken förbättras, särskilt på landsbygden. Stötta kommunerna med mer pengar till kollektivtrafik och utbyggnad av cykelbanor.

Visste du att 20% av befolkningen över 18 år saknar körkort? 31% av hushållen saknar bil. De är hänvisade till kollektivtrafiken där prisökningarna de senaste åren varit större än för bensinpriserna.

Sedan början av 90-talet har kostnaderna för att köra bil sjunkit med en tredjedel. 2023 stod personbilarna för utsläpp av åtta miljoner ton växthusgaser. Det är en femtedel av utsläppen innanför Sveriges gränser. Vi behöver ställa om från flyg och bil till tåg, buss och cykel; från bilar som körs med fossilt bränsle till elbilar och biogasbilar och från att sitta ensam i bilen till att samåka, när bilåkning är nödvändig.

Detta skulle också ge vinster i form av en bättre hälsa, både tack vare renare luft och att människor rör på sig mer. Sänkta skatter på bensin och diesel, liksom dagens reseavdrag för arbetsresor, har i första hand gynnat personer med god ekonomi i storstadsnära områden.

I dag går 90% av avdraget till bilresor, trots att endast 60% pendlar med bil. Avdraget infördes ursprungligen för att gynna boende på landsbygden, men används mest av manliga höginkomsttagare i storstan. 7 av 8 riksdagspartier var i april 2022 överens om att införa ett rättvisare reseavdrag för arbetsresor som skulle vara neutralt i förhållande till färdmedel och där resor på landsbygden skulle kunna ge avdrag vid kortare avstånd än i stan. Detta har tyvärr ännu inte genomförts.