Sveriges mÄl Àr att andelen ekologisk jordbruksmark Är 2030 ska vara 30 procent. För Södermanland var den siffran förra Äret 22 procent, sÄ det Àr en bit kvar. Men de bönder som redan stÀllt om, gör en stor miljöinsats. De sÀger nej till naturfrÀmmande kemiska bekÀmpningsmedel och konstgödsel, de anvÀnder odlingsmetoder som ökar den biologiska mÄngfalden och samtidigt minskar utslÀppen av vÀxthusgaser. De Àr vardagens miljöhjÀltar.
De KRAV-certifierade bönderna, som i Södermanland stÄr för 92 procent av den ekologiska jordbruksmarken, gÄr dessutom Ànnu lÀngre, bland annat med ÄtgÀrder för att motverka övergödning och en striktare reglering av tungmetaller.
Ska vi klara att stÀlla om till en hÄllbar livsmedelsproduktion behöver vi minska matsvinnet och Àta mindre kött. Den mat vi producerar behöver tas fram med lÄngsiktigt hÄllbara metoder, och dÄ spelar Àven ekologiska och KRAV-mÀrkta djur en viktig roll.
Förra Äret var 28 procent av alla kor och fÄr i Södermanland godkÀnda enligt KRAV. Genom att öka andelen kan bönderna och deras betande djur bidra till öppna landskap med fler vÀxter, blommor, bin, insekter och fÄglar, vilket Àr avgörande för stabiliteten i vÄra ekosystem och gör oss bÀttre rustade att klara torka och skyfall i klimatförÀndringarnas spÄr.
Djur ska hanteras pÄ ett bra sÀtt, och med KRAV-certifiering uppfylls en rad tuffa krav för djurens vÀlfÀrd. Kraven strÀcker sig utöver svensk lagstiftning med exempelvis större stallytor och lÀngre utevistelse. Lantbrukare som inte sköter sig blir av med sin KRAV-certifiering.
Ekologiska och KRAV-certifierade bönder tar ett stort ansvar för att trygga en lÄngsiktigt hÄllbar livsmedelsförsörjning. Men om vi ska klara de stora utmaningarna som klimatförÀndringen, en minskad artrikedom och kemikalier i miljön mÄste vi arbeta tillsammans.
HÀr kan butiker och konsumenter i Södermanland bidra genom att prioritera hÄllbarhet. Varje val av svenska, nÀrproducerade, ekologiska och KRAV-mÀrkta varor tar oss ett steg nÀrmare en hÄllbar framtid.
Den offentliga sektorn köper in livsmedel för tio miljarder kronor om Äret, och varje dag serveras det tre miljoner mÄltider i vÄrd, skola och omsorg. Sveriges mÄl Àr att andelen ekologiska livsmedel ska vara 60 procent i offentlig sektor Är 2030. Förra Äret var den siffran 38 procent. HÀr finns stora möjligheter för den offentliga sektorn i Södermanland att gÄ före.
Det enda sÀttet att lösa de globala utmaningarna Àr att göra det tillsammans. Butiker, konsumenter, bönder och den offentliga sektorn i Södermanland kan gemensamt bidra till ett hÄllbart och livskraftigt svenskt jordbruk.
Jonas Carlberg
AffÀrsomrÄdeschef för lantbruk pÄ KRAV