Rösta i EU-valet 9 juni för klimat och miljö

Eftersom koldioxidutsläppen finns kvar så länge i atmosfären är det viktigt att omställningen sker snabbt.

Eftersom koldioxidutsläppen finns kvar så länge i atmosfären är det viktigt att omställningen sker snabbt.

Foto: Rolf Hamilton

Debatt2024-04-24 15:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige må vara ett litet land, men våra utsläpp är betydligt större än vad som motsvarar folkmängden. Vi måste även räkna in de utsläpp som sker när vi köper varor från andra länder som Kina eller Indien. 

De rikare länder som bidragit mer till utsläppen bör av rättviseskäl minska sina utsläpp mer. Vi behöver alla ställa om, men den rikaste delen av vår befolkning står för de största utsläppen och har större möjligheter att minska sina utsläpp. Eftersom koldioxidutsläppen finns kvar så länge i atmosfären är det viktigt att omställningen sker snabbt. Annars ökar koldioxidhalten ständigt eftersom de nya utsläppen läggs till tidigare utsläpp.

Parisavtalet slöts av en stor majoritet av världens länder för att vi gemensamt behöver göra allt vi kan för att minska koldioxidutsläppen. Sverige antog en klimatlag där ett mål är att inte skjuta över problemet på framtida generationer. Vi fick även ett klimatpolitiskt råd där ledande forskare årligen granskar olika aspekter av den förda klimatpolitiken och kommer med förslag som kan öka chansen att uppnå målen i klimatlagen. 

I år var kritiken ovanligt hård eftersom det med nuvarande planer och beslut inte verkar som att vi uppnår målen till vare sig 2030 eller 2045. Det är mycket förvånande att Ulf Kristersson (M) svar på detta är att man kan tycka olika. Det kan man naturligtvis men rimligen bör väl regeringens expertråds synpunkter tas mer seriöst än som ett allmänt tyckande. 

En nyligen genomförd SIFO-undersökning visar att 3 av 4 väljare (även de som röstade på nuvarande regeringspartier) vill att vi ska uppnå klimatmålen. Men enligt såväl klimatpolitiska rådet som Naturvårdsverket uppnår vi inte målen vare sig på kort eller längre sikt med nuvarande planer. 

Många beslut som påverkar klimat och miljö tas i EU. EU har haft en pådrivande roll, men detta kan snabbt förändras. Naturskyddsföreningen är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening. Naturskyddsföreningen har granskat hur nuvarande EU-parlamentariker har agerat i dessa frågor, vilket redovisas på Naturskyddsföreningens hemsida. 

Rösta 9 juni på ett parti som står upp för klimat- och miljöfrågorna.

Liselotte Elén
Katarina Blume
Lotta Wistrand
Aktiva i klimatgruppen, Naturskyddsföreningen i Katrineholm