Nej till folkomröstning om torghuset

Miljöpartiet har inte varit emot ett bygge på torget. Men nuvarande förslag bidrar inte till en bättre stadsmiljö.

Miljöpartiet har inte varit emot ett bygge på torget. Men nuvarande förslag bidrar inte till en bättre stadsmiljö.

Foto: Alice Staaf

Debatt2023-03-13 06:47
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

KD, L och C vill folkomrösta för att stoppa det tilltänkta huset på Stortorget. Miljöpartiet vill heller inte att det föreslagna huset byggs, men vi tror inte på en folkomröstning. 

Att bredda och fördjupa demokratin är en av politikens viktigaste uppgifter. Men på samma sätt som vi har ett ansvar att försöka få till folkomröstningar när det är motiverat, måste vi också våga säga nej när vi uppfattar att det inte ger de svar som efterfrågas. 

I sin ledare i Katrineholms-Kuriren den 2 mars "En folkomröstning om huset skulle inte göra någon nytta" lyfter Niklas Otto Olsson upp en rad synpunkter som belyser just detta:

"Om valdeltagandet är lågt skulle resultatet knappast bli vägledande. Och hur skulle man tolka resultatet? Hur frågan formuleras påverkar också hur människor tar emot förslagen. Inte heller kan det räcka med två alternativ, ja eller nej till huset. En del medborgare kan kanske tänka sig det gröna huset, men vill att det ska vara lägre och smalare. Andra tycker kanske en guldfasad vore vackrare. Vilket alternativ ska de rösta på?"

Miljöpartiet har aldrig helt motsatt sig någon form av byggnation på Stortorget. Vi skrev bland annat följande när vi reserverade oss mot ärendet i Bygg- och Miljönämnden förra året: 

"När det gäller att bebygga Stortorget i Katrineholm har Miljöpartiet inte varit motståndare till detta, om det görs på ett sätt som skapar ett mervärde för platsen och bidra till en bättre stadsmiljö. Vi anser inte att de förslag som hittills förts fram bidrar till att göra Stortorget mer attraktivt, snarare tvärtom. " 

Vi tycker att det är viktigt att se Stortorget, nuvarande resecentrum och den så kallade Triangeln som en sammanhängande enhet vilket också var det främsta skälet för att gå med på en återremiss på kommunfullmäktige i februari. 

Vi är också kritiska till att såga ner fler träd i centrala Katrineholm, vilket blir fallet om huset på torget byggs. Vi behöver mer grönska i centrum, inte minst med tanke på att klimatförändringarna kommer att bidra till att vi får allt varmare somrar framöver. Vi är också måna om att bevara fontänen på Stortorget

Vi har hittills deltagit i och kommer även framöver att delta i diskussionerna kring hur Stortorget ska utformas, men vi tror inte att en folkomröstning är rätt väg att gå. Eftersom frågan just är komplex är risken stor att många medborgare kommer att känna sig lurade oavsett utfall. 

Nicklas Adamsson (MP)
Gruppledare och ledamot i kommunfullmäktige Katrineholm

Matilda Lundh Åkervall (MP)
Ledamot i Bygg- och Miljönämnden Katrineholm