HÀr Àr nÄgra klargörande om senaste tidens debatt


Christoffer Öqvist (M), regionstyrelsens ordförande, med flera ur styret vill lĂ€gga fram fakta och rĂ€tta till missförstĂ„nden.

Christoffer Öqvist (M), regionstyrelsens ordförande, med flera ur styret vill lĂ€gga fram fakta och rĂ€tta till missförstĂ„nden.

Foto: Magnus Grimstedt

Debatt2024-04-27 15:15
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det har diskuterats, debatterats, viskats i alla möjliga korridorer, skrivits insÀndare, ledare, publicerats pÄ sociala medier, hushÄllsutskick, namninsamlingar, mail, ja listan kan göras lÄng. HÀr kommer lite klargöranden kring senaste tidens heta Àmnen.

PĂ„stĂ„ende: Den “styrande minoriteten” har inga sparĂ„tgĂ€rder. Eller vĂ€ldigt fĂ„ och för sent.

Fakta: Den styrande koalitionen tog ansvar och visade redan i budget för 2023 att man tar regionens ekonomiska utmaningar pĂ„ allvar. Vi var först i Sverige med att dra ner pĂ„ hyrpersonal och lĂ€gga varsel. Vi har lagt ett sparbeting pĂ„ 500 miljoner kronor pĂ„ hela organisationen. Inga nĂ€mnder fĂ„r utökad budgetram under 2024. AnstĂ€llningsstopp inom hela organisationen. Ser över om vakanser ska tillsĂ€ttas eller ej. Frysta politikerarvoden 2024. Ser över alla taxor och avgifter i regionen. Ser över regionens lokaler, bĂ„de egna och hyrda. ÅterhĂ„llsamhet av konferenser och övernattningar i hela regionen. Vi ser över prenumerationer, licenser, hyrbilar, telefonabonnemang med mera. Ta över fler uppgifter i egen regi istĂ€llet för extern. Drar ner pĂ„ konsulter i olika sammanhang. Alla verksamheter har tagit fram handlingsplaner med kostnadsreducerande Ă„tgĂ€rder. Vi har dragit ner pĂ„ marknadsföring och annonsering. Vi har avbrutit och pausat flera investeringar. Arbetat med digitalisering, bland annat med digitala kallelser och fakturor. 

PĂ„stĂ„ende: M, VfP, KD och C med stöd av SD vill sparka 700 personer, de flesta inom sjukvĂ„rden. 

Fakta: Den styrande koalitionen, M, VfP, KD & C har lagt ett varsel pĂ„ 700 tjĂ€nster. Det innebĂ€r inte att 700 medarbetare ska förlora sina arbeten. Alla verksamheter ska se över sina tjĂ€nster och försöka effektivisera dessa. De flesta neddragningarna av personal ska ske med naturliga avgĂ„ngar, pensioner och vakanser som inte tillsĂ€tts. Ett normalĂ„r har Region Sörmland en naturlig personalomsĂ€ttning pĂ„ cirka 800 medarbetare. 

PÄstÄende: Akuten Àr hotad av nedlÀggning vilket i förlÀngningen kommer att innebÀra en stÀngning av sjukhuset. Personalen tvingas arbeta övertid och de fÄr inte tillsÀtta nya tjÀnster.

Fakta: Vi kommer inte lÀgga ner nÄgot av vÄra sjukhus eller stÀnga nÄgra akutmottagningar. Alla verksamheter fÄr ansöka om dispens för att tillsÀtta nya tjÀnster som Àr av vikt för att verksamheten ska fungera. TyvÀrr Àr det svÄrt att rekrytera medarbetare till den vÀstra lÀnsdelen och ryktesspridning om nedlÀggningshot underlÀttar inte. KFV-kommunerna och regionen har ett gemensamt ansvar att locka invÄnare att vilja bosÀtta sig och arbeta i lÀnsdelen.

Vi hoppas att du nu med hjÀlp av denna fakta har fÄtt en tydligare bild av verkligheten.

Vi tillsammans arbetar för det bĂ€sta för dig och alla andra sörmlĂ€nningar, bĂ„de i goda och i tuffa tider. 

Christoffer Öqvist (M)
Regionstyrelsens ordförande Sörmland

Tomas Borin (VfP)
RegionrÄd i Region Sörmland

Lars Lundqvist (KD)
RegionrÄd i Region Sörmland

Mattias Claesson (C)
RegionrÄd i Region Sörmland

Helena Koch (M)
RegionrÄd i Region Sörmland