Mot denna bostadsbrist hjÀlper samverkan

BĂ€tre Ă€n institution, och bĂ€ttre Ă€n bostadsbrist för den med funktionsvariation: LSS-boende. HĂ€r pĂ„ andra sidan lönsgrĂ€nsen – i Borensberg

BĂ€tre Ă€n institution, och bĂ€ttre Ă€n bostadsbrist för den med funktionsvariation: LSS-boende. HĂ€r pĂ„ andra sidan lönsgrĂ€nsen – i Borensberg

Foto: Peter Calén

Debatt2022-07-07 20:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Efter införandet av Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), i början av 1990-talet förbÀttrades levnadsstandarden för mÀnniskor med en funktionsvariation.

Efter lagens införande har medellivslĂ€ngden ökat för de grupper som omfattas. Vi lever lĂ€ngre nĂ€r vi har ett meningsfullt liv, nĂ€r vi upplever god livskvalitet och har rimliga levnadsvillkor. 

RĂ€tten till personlig assistans Ă€r kanske det flest tĂ€nker pĂ„ nĂ€r man talar om LSS. Men ocksĂ„ gruppbostĂ€der och bostĂ€der med sĂ€rskild service har varit viktiga för den förbĂ€ttrade levnadsstandarden och livskvaliteten. 

Det Ă€r dĂ€rför orovĂ€ckande att hela 152 av landets kommuner har brist pĂ„ LSS-bostĂ€der. Katrineholm och Flen Ă€r tvĂ„ av dessa. Ytterligare tvĂ„ Ă€r StrĂ€ngnĂ€s och Eskilstuna. Det visar Boverkets Ă„rliga kartlĂ€ggning av bostadssituationen i kommunerna. 

Att flytta hemifrĂ„n Ă€r ett viktigt steg i unga mĂ€nniskors frigörelseprocess och vuxenblivande. Egen frihet, eget ansvar. Detta Ă€r helt avgörande för livskvaliteten. PĂ„ grund av bostadsbristen riskerar vi dĂ€rför en tillbakagĂ„ng, ett steg tillbaka frĂ„n den positiva utveckling som LSS bidragit till. 

Det finns nu en oro bland mĂ„nga som lever med en funktionsvariation, att vi ska vara pĂ„ vĂ€g tillbaka till de stora institutioner som en gĂ„ng var svaret pĂ„ frĂ„gan var funktionsvarierade skulle bo och leva sina liv. En sĂ„dan oro Ă€r naturligtvis förödande för en mĂ€nniskas livssituation. 

NÀr mÀnniskor med funktionsvariation fick byta de stora institutionerna mot det egna hemmet började de leva lÀngre. Vi ska aldrig tillbaka till institutionsboendet. Men att bo kvar i förÀldrahemmet lÄngt upp i vuxen Älder Àr inte heller en optimal situation, för den funktionsvarierade eller för hens familj. DÀrför mÄste kommuner och privata aktörer nu kroka arm för att komma till rÀtta med bristen pÄ LSS-bostÀder.

Genom samverkan med privata aktörer, som Àr experter pÄ att bygga och driva LSS-bostÀder med hög kvalitet och ekonomisk effektivitet kan kommuner ÄtgÀrda bostadsbristen för kommuninvÄnare med funktionsvariation. De privata aktörerna bygger ett stort antal LSS-bostÀder varje Är, och har dÀrför effektiviserat processen i sÄvÀl tidsÄtgÄng som kostnader.

Detta kan kommunerna dra nytta av. För att komma i gĂ„ng med byggandet krĂ€vs dock ocksĂ„ effektiv bygglovshantering, god dialog och lĂ„ngsiktigt hĂ„llbara villkor. 

LSS Àr en rÀttighetslagstiftning. Om landets kommuner vill leva upp till lagstiftarens intentioner mÄste de ta krafttag för att bygga bort bristen pÄ LSS-bostÀder.

Ida Ingerö

Föreningen VÄrdföretagarna