Regeringen arbetar med att rationalisera statens verksamhet bland annat genom att slå ihop myndigheter. Det är mycket positivt och viktigt att regeringen hela tiden ser över statens verksamhet så att den är kostnadseffektiv. Det bör göras noggrant, långsiktigt under ordnade former med hela Sveriges bästa för ögonen.
Oavsett om man lutar sig mot rent myndighetsekonomiska motiv eller samhällsekonomiska motiv så kan statlig verksamhet bedrivas mer kostnadseffektivt i Katrineholm än i Stockholm.
Stockholm är en fantastiskt vacker stad mellan Mälaren och Östersjön. Jag tycker också att vi alla kan vara stolta över att de mest prestigefulla vetenskapliga priserna, Nobelpriserna, delas ut i Stockholm och att ”festernas fest” nobelfesten genomförs i Stockholms stadshus. Då syns Stockholm inte bara i Sverige, utan i stora delar av världen.
Sverige är dock mycket mer än bara Stockholm. Det finns många vackra och betydelsefulla platser från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Sörmland med sina sjöar och natur är också vackert. Men det finns en stor skillnad, det bor väldigt många människor på en liten yta i Stockholm som dessutom är fördelat på ett antal öar skilda åt av vatten.
I rusningstrafik tar det lång tid för bilburna stockholmare att komma till jobbet. Kollektivtrafiken är minst sagt överbelastad. Bostadsmarknaden utgör ett hinder för företagen att hitta kompetent personal. Tar man kontorslokalkostnaden som exempel är hyran per kvadratmeter cirka fyra gånger så hög i Stockholmsområdet som i Katrineholm.
Staten kan bedriva sin verksamhet utanför Stockholm. Sverige befinner sig i den svåraste säkerhetspolitiska situationen sedan andra världskriget. Risken för att Sverige ska dras in i ett europeiskt krig är större än på mycket länge. Sveriges försvar har blivit viktigt igen. Ett samhälles försvar består av det militära försvaret och det civila försvaret.
Det civila försvaret är en förutsättning för att det militära försvaret ska fungera. En mycket viktig del i det civila försvaret är robusta statliga institutioner. Hur vackert Stockholm än är, så är dess position och plats väldigt sårbar. En nedriven kontaktledning kan leda till flera timmars förseningar i lokaltrafiken i Stockholm. Vad skulle hända med Stockholms kollektivtrafik om det blir krig, på riktigt?
Som det ser ut i dag skulle det haverera. Då är risken stor att den statliga verksamheten i Stockholm får omfattande problem att fungera.
På Folk och försvars rikskonferens sa Ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin: ”Det kan bli krig i Sverige”.
Det är tyvärr något alla bör ta fasta på. Som hemvärnssoldat har jag viss inblick i de grundläggande principer som behöver råda för ett starkt totalförsvar. En av dessa, som gäller såväl i det militära försvaret, från plutonsnivå och uppåt, som inom det civila försvaret är; ”sprid ut er”. Det gällde för 45 år sedan, när jag gjorde värnplikt, och det gäller i ännu högre grad i dagens drönarintensiva krigföring.
Att då koncentrera statlig verksamhet till Stockholm eller Göteborg är minst sagt dumt. Placera istället ut statliga institutioner i hela landet. Det stärker det civila försvaret av Sverige utan att det kostar mer pengar. Med tanke på lokalkostnaderna blir det till och med billigare.
De mer samhällsekonomiska argumenten för att placera verksamhet utanför Stockholmsområdet har jag vid flera tillfällen lyft fram. En skattekrona som generas av katrineholmarna ska i så stor omfattning som möjligt vara kvar här.
Katrineholm har i samband med effektivisering av Skatteverket, Försäkringskassan och tingsrätterna förlorat flera hundra arbetstillfällen. Ibland används argumentet att det inte går att hitta rätt kompetens någon annanstans än i Stockholm. Det är en ren förolämpning mot resten av Sverige.
Det är inga problem att bygga upp en fungerande statlig verksamhet i Katrineholm. IAF är ett lysande exempel på det. En väl fungerande myndighet som precis som de flesta andra myndigheter har medarbetare där majoriteten bor i det direkta närområdet, men även medarbetare som pendlar från andra orter.
Efter 20 år på orten finns det väl försörjt med kompetens inom det specialområdet i Katrineholm. Det är inga problem att lokalisera verksamhet i Katrineholm och locka till sig kompetens, även för andra myndigheter. Tvärtom!
Min bild, både när det gäller förslaget kring lokaliseringen av IAF, utbetalningsmyndigheten och andra myndigheter som föreslås flytta till Stockholm, är att det handlar om att karriärsugna stockholmsbaserade tjänstemän vill ha bekväma karriärvägar. Det ska vara lätt och bekvämt att flytta mellan olika myndigheter och departement för att på så sätt lyfta i karriären.
Det måste regeringen genomskåda.
När det gäller IAF hoppas jag att regeringen ser till hela Sveriges bästa och antingen låter myndigheten vara kvar i Katrineholm eller lokaliserar en ny sammanslagen myndighet i Katrineholm. Det är bäst för Sverige, Stockholm, Sörmland och Katrineholm.
Hela Sverige ska leva, vi ska ha ett robust försvar av Sverige.