Tidigare har barnen i kommunens skolor och förskolor kunnat välja mellan margarin eller riktigt smör till sin mat, men sedan en tid har man i kommunens förskolor tagit bort den valmöjligheten. Nu finns alltså endast det hårt industriprocessade margarinet Flora till de minsta barnen.
Barn mår bra av naturlig mat, utan kemikalier! Även de allra minsta!
Jag har fört debatten i fullmäktige i Katrineholm om att sluta med margarin i kommunköken, men den politiska majoriteten envisas med att följa Livsmedelsverkets rigida råd om mättat fett. Trots att det mättade fettets farlighet gång på gång har motbevisats i forskningen.
Flora smakar och ser ut ungefär som smör men ungefär hälften av innehållet i Flora är palmolja som på inget sätt liknar eller smakar smör. För att få palmoljan och övriga oljor i Flora att likna smör behöver den processas och behandlas med kemikalier.
Oljan utvinns vid 100 grader, (1:a klassiga oljor vid 40 grader som jämförelse). Palmoljan delas ofta upp i olika fraktioner med olika smältpunkter med hjälp av lösningsmedel. Tillåtna resthalten av extraktionsbensin i margarinet är 1mg/kg och det är tillverkarna själva som ska stå för kontrollen!
Till fettet tillsätts sedan en kemikalie som möjliggör en förändring på molekylnivå. Molekylerna kastas om och bildar strukturer som inte finns i naturen. Detta sker under hög temperatur, cirka 230 grader – en rykande het stekpanna håller cirka 170 grader som jämförelse. Detta görs alltså för att få rätt konsistens på margarinet. Blandningen blir brunfärgad av processen och bleks. Den dåliga smaken tas bort med fosforsyra och neutraliseras med lut. Sedan färgar man blandningen och tillsätter smörarom. Verkar det nyttigt? Något du vill ge små växande barn? Till dig själv?
Tillverkningen av palmolja är dessutom en stor bov i regnskogsskövlingen och artutrotningen som pågår. Det finns en hållbarhetscertifiering av palmolja, men certifieringen förbättrar inte situationen enligt Greenpeace, utan fungerar snarare som rökridå för att kunna öka användningen.
Anledningen till att kommunen serverar detta är att Livsmedelsverket anser att barnen får i sig för mycket mättat fett och för lite fleromättat. Men det går att åtgärda på andra sätt enligt dem själva. Mer fisk som exempel!
Ekologiskt smör, hummus, leverpastej eller makrill i tomatsås känns bra mycket nyttigare och vettigare att servera växande barn än den högst onaturliga produkt som Flora och andra margariner är.
Lilli Márton (MP)