Landsbygden behöver mindre snack och mer verkstad!

Enskilda skogsägare vill kunna bruka sin skog, vara stolta och få ersättning för höga naturvärden samt få betalt för det virke de levererar.

Enskilda skogsägare vill kunna bruka sin skog, vara stolta och få ersättning för höga naturvärden samt få betalt för det virke de levererar.

Foto: Niklas Holm

Debatt2024-04-17 10:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I valrörelsen lovade andra partier stort och brett till landsbygden. Att frågorna fått ett utrymme i debatten är bra men det är mycket prat och lite verkstad. Färdiga förslag på lättnader i strandskyddet låg på riksdagens bord för flera år sedan. Ytterligare en utredning presenterade förslag som var mer långtgående, men dessa la regeringen också på hyllan.

Handlingsförlamning råder även när det gäller gårdsförsäljningen av öl och vin. Ingenting har hänt trots att det finns utredda förslag som skulle kunna genomföras omgående.

Det har varit mycket prat om en uppdaterad livsmedelsstrategi. Nu är det dags att agera, livsmedelsproducenterna måste ha förändringar! Lantbruket kan inte vänta, det behövs lättnader i regelverk, lägre skatter och ökad lönsamhet redan idag. Annars riskerar vi en skör och osäker livsmedelsproduktion och vi står oss slätt i beredskapstider. Sverige behöver vara mer självständigt och mindre beroende av omvärlden.

Centerpartiet har drivit frågan om att Tanka svenskt där svenska markägare skulle kunna få betalt för gröna drivmedel. Även om priserna nu temporärt är lägre så blev regeringens linje snarare att vi ska tanka ryskt. Dessutom till priset av missade klimatmål, vilket påverkar hela samhället, inte minst de gröna näringarna. Det finns andra smartare sätt att sänka drivmedelskostnaderna på landsbygden. 

Enskilda skogsägare vill kunna bruka sin skog, vara stolta och få ersättning för höga naturvärden samt få betalt för det virke de levererar. Men återigen drar regeringen detta i långbänk.

Regeringen har flirtat länge med människor utanför städerna, men när det väl blir skarpt läge och dags för budget, får landsbygdsbornas frågor stå tillbaka. Regeringens oförmåga måste brytas. Det är hög tid att gå från ord till handling. Invånare på landsbygden förtjänar bättre!

Robert Davidsson (C)
Gruppledare i Vingåkers kommun

Inger Fredriksson (C)
Gruppledare i Katrineholms kommun

Martina Johansson (C)
Riksdagsledamot för Sörmland

Stina Larsson (C)
Ledamot i riksdagens miljö- och jordbruksutskott