L säger bestämt nej till färre korttidsplatser!

Debatt2024-05-06 10:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi i Liberalerna säger bestämt nej till att minska antalet korttidsplatser och på sikt ta bort alla korttidsplatser. De används idag med följande biståndsbeslut: Korttidsvård/boende, växelvård, trygghetsboende, akut ohållbar hemsituation. Utöver det inkluderas i korttidsvård för att tillgodose stora omvårdnadsbehov i livets slutskede

Vi i Katrineholm kan vara stolta över att vi under lång tid inte haft några utgifter på grund av att vi inte tagit hem personer som färdigbehandlats på sjukhus. Anledningen är att vi i Katrineholm har många korttidsplatser, 40 stycken där man på väg hem till sitt ordinarie boende kan få fortsatt vård och rehabilitering. 

Vi vet att andra kommuner i Södermanland inte har så många platser men de har också stora kostnader till regionen med anledning av att man inte tar hem personer i tid eller ordnar särskilt boende. Katrineholm har under minst 10 år styrt åt att man ska ha hemtjänst så länge det går så därför ökar antalet personer med många besök per dag i det ordinarie boendet. 

Växelboende är något som Katrineholm har kunnat erbjuda för personer med stort vårdbehov men också för att partnern som ofta tar ett stort ansvar i omvårdnaden, ska få egen tid. Den palliativa vården som idag finns inom dessa korttidsplatser är också något som vi ska vara stolta över att kunna erbjuda och som jag vet är mycket uppskattad vård i livets slutskede. På grund av att vi har så få särskilda boendeplatser sett till befolkningen så uppstår också akuta situationer där man inte kan vänta på en säbo-plats och där fyller dessa korttidsplatser också ett stort behov nu och i framtiden,

Vi behöver fler säbo-platser något som vi i Liberalerna länge påtalat men det får inte bli på bekostnad av att man tar bort korttidsplatserna. Vi har idag ett stort behov av dessa platser och att de kostar ja men det måste det få göra. Behovet kommer bli ännu större i framtiden i och med att vi blir allt fler äldre och med det kommer vårdbehovet öka. 

Vi vet också att antalet vårdplatser på Kullbergska sjukhuset har minskat under 15 år och fortsätter minska därför är det extra viktigt att kommunen kan ta emot de kommuninvånare som sjukhuset anser är färdigbehandlade. Om vi inte kan erbjuda detta ”mellanboende” som korttidsboende är leda till att kommunen får betalningsansvaret om man inte kan ta hem personen ifråga. Detta är något som vi inte haft på grund av korttidsplatserna.

Detta är ett mycket dåligt beslut som Vård- och omsorgsnämnden tagit och som kommer leda till mycket negativa konsekvenser för våra äldre i kommunen.

Ewa Callhammar (L)