"Kullbergska inte nedläggningshotat – som vissa vill poängtera"

Att ha planerade operationer med hitresta ortopeder, kirurger med flera, är framtidens melodi.
Det skriver Joha Frondelius och Alexander Forss, ledamöter i fullmäktige för KD Katrineholm.

Kullbergska sjukhuset, Katrineholm.

Kullbergska sjukhuset, Katrineholm.

Foto: Carina Bergius

Debatt2025-03-19 15:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Katrineholms-Kuriren kunde vi läsa följande artikelrubrik Nytt år – nytt och värre stålbad väntar vården. Kullbergska sjukhuset är ett av region Sörmlands tre sjukhus. Att det förekommer ständiga förändringar inom regionens sjukvård i fråga om stora fastighetsom- och tillbyggnader, plus renoveringar av dessa tre sjukhus, påverkar självklart ekonomin.

Från 2013 och framåt har dessa fastighetsinvesteringar kostat cirka sex miljarder kronor. Utöver dessa kostnader kom pandemin (2020-2023), som lamslog kommuner och region. 

Staten var givmild med pengar som påverkade regionens vilja att anställa mer personal för att jobba mot covid och kommande postcovid (effekter av covid). Sedan sköt inflationen i höjden på grund av pandemin, kriget i Ukraina och delvis världsläget. Det har inneburit kostnadsökningar för alla i fråga om energi, mediciner, mat, kläder och bränsle.

Nya pensionsavsättningar från 1 januari 2023 påverkade kommuner och regioner med stora kostnadsökningar. Det är ett bra beslut att
höja pensionsavsättningarna för kommande pensionärer. Denna höjning av pensionsavsättning blev i överenskommelsen även inflationsskyddad, vilket påverkade alla kommuner och regioner med ytterligare kostnadsökningar. Sammantaget har region Sörmland betalat ca 1,5 miljarder kronor mer mellan 2023-2024 – i pensionsavsättning.

Att som texten anger i artikeln ovan, att alla länets sjukhus har satts under lupp, är en del av vardagsjobbet för att hitta en sjukvård för våra skattepengar som är anpassad för cirka 310 000 personer som bor i länet. Processen pågår alla dagar, året runt. Fler skattehöjningar löser inte per automatik problem inom regionen.

Kullbergska sjukhuset är inte nedläggningshotat, som vissa personer vill poängtera. Kullbergska sjukhuset visar på förträffliga resultat inom ortopedi, hjärta och gynekologi. Att ha planerade operationer med hitresta ortopeder, kirurger med flera, är framtidens melodi.

Däremot krävs mycket utbildad personal, både före och efter operation, och självklart på akuten. Patienter ska vara trygga och få den bästa omsorgen och vården varje dag dygnet runt. Det är ett politiskt ansvar att fördela skattepengar, planera mål och tillsätta en vision.

Viktigast av allt är att personalen trivs och utvecklas i sina roller. Leve Kullbergska sjukhuset. Vi behöver bra sjukvård alla dagar, året runt.