Svensk förskola är i kris, oavsett om du bor i Sörmland eller någon annanstans i landet. Det saknas tiotusentals förskollärare och barnskötare och föräldrar tvingas ha en beredskap att hämta sina barn därför att förskolan kan tvingas stänga på grund av personalbrist.
Kommunernas lösning är att bygga allt större barnfabriker där hundratals barn ska tillbringa sina dagar. För att slippa besvärliga diskussioner om barngruppernas storlek används begrepp som ”hustal”, ”hemvist” eller ”enhet” i stället för avdelning, som ju annars är det vedertagna begreppet.
Sett i det perspektivet är det inte så konstigt att regeringens och Skolverkets satsning på mindre barngrupper bara har fått marginella effekter.
För att lösa bristen på utbildade pedagoger har man i flera kommuner infört nya tjänster som "outbildad förskollärare” eller "förskollärare med kommunal behörighet" för personer som anställs som förskollärare, men som saknar förskollärarlegitimation. Dessutom döps outbildad personal om till förskoleassistenter eller förskolebiträden.
Det kommunerna skapar här är inget annat än Potemkinkulisser. Man skönmålar och skapar en bild av en icke-existerande verklighet där alla vakanta tjänster har tillsatts. Att döpa om outbildad personal tillför inte förskolan vare sig resurser eller kompetens, och det löser inte heller den akuta bristen på utbildad personal.
Nu tycks även Skolverket tycks ha gett upp kampen för att minska den ökande personalbristen och den allt sämre arbetsmiljön för både pedagoger och barn. I stället för att kräva att kommunerna tillför mer resurser till förskolan offentliggör man en satsning på ett, som man kallar det, stödmaterial för obehöriga lärare och förskollärare.
Via en webbsida ska obehöriga pedagoger få den kompetens de saknar för att arbeta i förskolan. Ställ det mot förskollärarnas 210 poäng på högskolenivå så har ni bilden klar för er.
Att arbeta i förskolan med våra minsta medborgare ska handla om en vilja att vara med och forma framtiden. Pedagogerna i förskolan är Sveriges kanske viktigaste yrkeskår. Webbkurser och hitte på-benämningar döljer inte den enorma brist på utbildad personal som råder.
Låt oss kalla saker vid deras rätta namn och i stället hitta gemensamma och hållbara lösningar som gör jobben i förskolan lockande. Ett första steg är ökade investeringar i förskolan, i barnen, i vår gemensamma framtid. Först då kan vi få fler engagerade människor som söker sig till förskolan.