Ekologisk odling stärker den lokala krisberedskapen!

Om fler odlar egna grönsaker bidrar det till den lokala försörjningsgraden på ett positivt sätt!

Om fler odlar egna grönsaker bidrar det till den lokala försörjningsgraden på ett positivt sätt!

Foto: Nicklas Adamsson

Debatt2024-02-23 08:28
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På DN Debatt den 22 januari skriver Emma Rung, vd för miljömärkningsorganisationen Krav, om behovet av att stärka den ekologiska livsmedelsproduktionen som ett led i att öka Sveriges försörjningsgrad. Vi håller naturligtvis med. Dessvärre har vi under senare år sett hur försäljningen av ekologiska varor minskat.

Olika förklaringar till detta lyfts fram i debatten, bland annat att fler väljer närodlat istället för ekologiskt. Men detta behöver verkligen inte utgöra en motsättning, snarare tvärt om eftersom närodlade ekologiska livsmedel är en optimal kombination, inte minst när det gäller att minska transporter och utsläpp och öka den biologiska mångfalden.

Att satsa på närodlade ekologiska råvaror har också en annan mycket viktig fördel; det stärker vår lokala krisberedskap och bidrar till att skapa ett robust samhälle som har större förmåga att stå emot olika typer av kriser. Detta är inte minst viktigt att ha med sig när det gäller förberedelserna för en framtid präglad av allt större klimatförändringar.

Ökad beredskap för att klara av att hantera olika typer av hot lyfts även fram i den statliga utredning som presenterade sitt betänkande den 22 januari i år (Livsmedelsberedskap för en ny tid, SOU 2024:8). Det handlar inte minst om kommunernas ansvar att upprätthålla tillgången på livsmedel för sina invånare.

Vi menar att detta kan göras på många olika sätt, inte minst genom att bidra till att skapa långsiktiga förutsättningar för en lokal och robust ekologisk livsmedelsproduktion som inte kräver importerade insatsvaror som exempelvis konstgödsel.

Emma Rung pekar på en rad fördelar med ekologisk odling i sin artikel. Det handlar bland annat om att ekologiska gårdar står för en mer mångsidig produktion, att djurens foder odlas på gården, att en geografisk spridning över landet minskar sårbarheten, att man inte använder importerad konst­gödsel eller naturf­rämmande bekämpningsmedel, och inte minst att ekologisk livsmedelsproduktion gynnar den biologiska mångfalden.

För oss miljöpartister är dessa samband självklara. Det är också därför vi kommer att fortsätta arbeta för att Katrineholms kommun på olika sätt ska bidra till att stärka den lokala produktionen av närodlade ekologiska livsmedel, inte minst genom att öka inköpen av ekologiska råvaror till de egna verksamheterna i kommunen.

Nicklas Adamsson
Gruppledare (MP) Katrineholm

Lilli Marton
Ordförande (MP) Katrineholm