SD vill inte att folk ska vara bildade och engagerade

NÀr Sverigedemokraterna i debattinlÀgg efter debattinlÀgg vill koppla studieförbunden till fel och fusk sÄ gör de det för att skada studieförbunden, menar Johanna Iggsten.

NÀr Sverigedemokraterna i debattinlÀgg efter debattinlÀgg vill koppla studieförbunden till fel och fusk sÄ gör de det för att skada studieförbunden, menar Johanna Iggsten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2023-12-01 14:02
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Granskning Ă€r viktig – en förutsĂ€ttning för ett friskt samhĂ€lle utan korruption! 

Studieförbunden har under de senaste Ă„ren blivit granskade flera gĂ„nger av olika instanser. Vid granskningar hittas i princip alltid saker som kan förbĂ€ttras. Det Ă€r bra! Fel som upptĂ€cks kan dĂ„ utvĂ€rderas och Ă„tgĂ€rdas. 

Att studieförbunden började granskas för nĂ„gra Ă„r sedan var för att studieförbund, tack vare sina interna kontrollsystem, upptĂ€ckte att de var utsatta för ekonomisk brottslighet. Den upptĂ€ckta brottsligheten polisanmĂ€ldes av studieförbunden. 

Senare uppmÀrksammade media detta men utan att nÀmna att det var studieförbunden sjÀlva som upptÀckt felaktigheterna och att det var studieförbunden som var utsatta för brottslighet.

Inget studieförbund i Sverige sysslar med brottslig verksamhet! DÀremot Àr de, precis som övriga samhÀllsinstanser, utsatta för brottslighet. Det finns heller aldrig ett hundraprocentigt skydd mot rena misstag eller att en anstÀlld begÄr brott mot sin arbetsgivare.

De senaste fem Ären har studieförbunden gÄtt igenom ett stÄlbad. Inte pÄ grund av omfattande fusk utan för att de felaktigheter som upptÀckts mÄlmedvetet anvÀnts i den politiska retoriken, med SD i spetsen. De vill sÄ misstro och framstÀlla studieförbunden som opÄlitliga.

De kontrollsystem som finns pĂ„ plats i dag Ă€r bland annat: registersamkörning, digitala nĂ€rvarolistor, revisionsintyg, rimlighetskontroller, visselblĂ„sarfunktion, granskningar och utredningar av FolkbildningsrĂ„det, samarbeten med polis och andra myndigheter. 

Den kontroll som i dag omgĂ€rdar studieförbunden Ă€r rigorös. FĂ„, om nĂ„gra andra organisationer i Sverige, Ă€r sĂ„ genomlysta och utvĂ€rderade som de icke vinstdrivna ideella studieförbunden. 

Om granskning innebÀr att den som granskas ska brÀnnmÀrkas sÄ har vi stora demokratiska problem. Om granskning kommer till priset att hÀngas ut och misstÀnkliggöras för överskÄdlig tid sÄ minskar sannolikt benÀgenheten att blotta brister, misstag och viljan att anmÀla brottslighet.

NĂ€r Sverigedemokraterna i debattinlĂ€gg efter debattinlĂ€gg vill koppla studieförbunden till fel och fusk sĂ„ gör de det för att skada studieförbunden. SD vill inte att det ska finnas studieförbund. De vill inte ha bildade, engagerade och sjĂ€lvstĂ€ndigt tĂ€nkande invĂ„nare som tillsammans utgör demokratins fundament. De vill inte ha ett samhĂ€lle dĂ€r tillit och förtroende mellan mĂ€nniskor byggs i möte och konstruktiv dialog. 

Om SD lyckas med sin agenda och studieförbunden försvinner sĂ„ kommer en mycket stor del av kulturen och bildningen för de mĂ€nniskor SD sĂ€ger sig kĂ€mpa för – Ă€ldre och folk pĂ„ landsbygden, att försvinna. 

Det Àr dags för andra att granskas och utvecklas. Varför inte börja med Sverigedemokraterna?

Johanna Iggsten
LÀnsbildningskonsulent, LÀnsbildningsförbundet Sörmland