Bättre kollektivavtal med starka fackföreningar

Caroline Helmersson Olsson
Riksdagsledamot från Vingåker och facklig ledare för Socialdemokraterna Sörmland

Caroline Helmersson Olsson Riksdagsledamot från Vingåker och facklig ledare för Socialdemokraterna Sörmland

Foto: Arkivbild/Roger Culmsee

Debatt2024-03-23 14:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 17 mars var det kollektivavtalens dag. Det är en dag då en av hörnstenarna i den svenska modellen uppmärksammas – förhandlandet mellan arbetsgivare och fackföreningar. I Sverige är det förhållandevis lite av det som styr vår arbetsmarknad som bestäms av riksdag och regering. Istället är det de som bäst känner förhållandena inom sin bransch, företag och anställda, som gör upp om löner och arbetsvillkor på arbetsplatsen. Detta sker genom att arbetsmarknadens parter – fackförbundet och arbetsgivarorganisationen – förhandlar vilka regler som skall gälla.

Det är inte obligatoriskt för en arbetsplats att teckna kollektivavtal men genom kollektivavtalet är du som anställd garanterad schyssta villkor, ett riktigt bra försäkringsskydd och avtalspension. Avtalspensionen är ett mycket viktigt tillskott den dag du går i pension. Det finns alltså all anledning att undersöka om din arbetsplats har kollektivavtal.

Kampen för bra villkor i kollektivavtalen förs av fackföreningarna. Desto fler anställda fackförbunden representerar desto större förhandlingsstyrka får de. Det i sin tur leder till bättre villkor får dig som anställd. Det är därför värt att vara med i facket även för den som har en tillfällig anställning eller arbetar deltid.

Vi socialdemokrater står upp för den svenska modellen och möjligheten att sluta kollektivavtal. Alla studier visar att länder som reglerar arbetsmarknaden genom kollektivavtal mellan parterna har en bättre fungerande arbetsmarknad och högre levnadsstandard. Det är en framgångsmodell som borde ge trygghet i oroliga tider.

Det finns all anledning att oftare uppmärksamma kollektivavtalet och sprida kunskap om både det och den svenska modellen. Det är en modell som tjänat både den anställda och arbetsgivaren väl. Modellen skapar en större trygghet och högre löner. Den har också lett till att Sverige har färre strejker och konflikter på arbetsmarknaden. Modellen bygger på att det finns starka parter på arbetsmarknaden och då krävs det starka fackföreningar med många medlemmar.

Caroline Helmersson Olsson
Riksdagsledamot från Vingåker och facklig ledare för Socialdemokraterna Sörmland