Är du ointresserad, Johan Söderberg (S)?

Debatt2024-04-12 10:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande, berättar för Katrineholms-Kuriren att procenttalet för sjukfrånvaron inom kommunens verksamheter står fast sedan år 2023. Vidare uttalar sig Söderberg om att, frågan kring detta uppmärksammats under en längre tid och detta till trots att kommunplanens mål är att halvera sjukskrivningstalen under sin mandatperiod. Fråga: under hur lång tid har man haft vetskap om att sjukfrånvaron inte minskar?

Söderberg konstaterar vidare att, generellt är sjukskrivningar fler till antalet där personal träffar många människor. Han nämner då vissa delar av förskolan och äldreomsorgen samt inom LSS. Här ska konkreta insatser, enligt Söderberg, gjorts tillbaka i tiden samt i nutid. Ändå har sjukfrånvaron har inte minskat. Fråga: hur har de riktade insatserna sett ut, har det gjorts riskanalys, handlingsplan samt uppföljning innan utvärdering?

Vidare säger Söderberg att, med olika insatser har chefer stöttats i sitt ledarskap, då beroende av orsak. Fråga: Vilka orsaker avses och vilka insatser har gjorts?

I artikeln Söderberg uttalar sig vidare om de insatser som gjorts nog haft effekt, med tillägg om att det är en stor och bred verksamhet. Fråga: vad är nog i effekten?

Fortsättningsvis, pratar Söderberg om hållbart arbetsliv, att i det ha en god dialog med arbetskamrater samt chef. Söderberg utvecklar detta med känslan av att vara sedd, hörd och möjlighet få ge förslag på hur vi tillsammans utvecklar verksamheten. Frågor: vet Söderberg om alla medarbetare får fullständig information om allt som pågår i verksamheten? Vet Söderberg om det finns medarbetarpåverkan i de verksamheter där Katrineholms kommun är arbetsgivare?

Vidare fortsätter artikeln med Söderbergs uttalande om stressrelaterade sjukskrivningar i Sörmland. Rapport från försäkringsbolaget IF, visar på sjukskrivningstal om 1273 personer i december 2023. Av dessa var 999 kvinnor. I början av 2010-talet motsvarade siffran 160 personer. I Katrineholm är i nuläget 183 personer sjukskrivna på grund av stress, vilket är 23 procent av alla sjukskrivningar. Frågor: finns det en insats för de som nu är sjukskrivna på grund av stress? Finns det framförhållning i återkommande stressrelaterad sjukskrivning?

Slutligen säger Söderberg i artikeln att, han inte har någon statistik eller belägg för hur stor andel som handlar om just den aspekten. Fråga: Är du ointresserad, Johan Söderberg?

Ann-Sofie Andersson
Stödassistent