Varför fortsÀtta mörka nÀr trovÀrdigheten stÄr pÄ spel

Chefredaktör Eva Burman om att kommuner fortsÀtter vÀgra medborgarna insyn.

Chefredaktör Eva Burman

Chefredaktör Eva Burman

Foto: Mikael Andersson/Arkivbild

Krönika2021-01-16 06:27
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

18/1 - Krönikan Ă€r uppdaterad och rĂ€ttad. Trosa kommun berĂ€ttar var smittan finns sedan en tid tillbaka. 

Förra vÄren ville vi granska hur vÀl kommuner och regionen lyckades skydda sina medborgare frÄn pandemin som lamslagit vÀrlden. Vi begÀrde ut antal smittade och avlidna inom Àldreomsorgen i varje kommun. Men det tog tvÀrstopp. Trots att dessa myndigheter bara en mÄnad tidigare lovat bot och bÀttring kring insynen sÄ lade man locket pÄ efter en sinnrik samordning myndigheterna emellan.

Sedan dess har vi överklagat avslagsbesluten till kammarrĂ€tten. Och fĂ„tt rĂ€tt pĂ„ de flesta punkter. Antal smittade ska lĂ€mnas ut. SmittskyddslĂ€karen i Sörmland, Signar MĂ€kitalo, gick i höstas ut och ifrĂ„gasatte vĂ„rens försök att hemlighĂ„lla smittspridning. Sedan dess har de flesta kommuner tagit intryck. I Nyköping, Eskilstuna, Oxelösund, Katrineholm, Gnesta och VingĂ„ker Ă€r man numera transparenta med var smittan finns och i vilken omfattning.

Men för Eskilstuna kommun satt det hĂ„rt Ă„t. DĂ€r vĂ€grade man Ă€ven efter att de andra större kommunerna börjat berĂ€tta. Det rĂ€ttsliga efterspelet pĂ„gick i kammarrĂ€tten in i absurdum. I yttranden till rĂ€tten pĂ„stod kommunen först att man inte hade sammanstĂ€llningar och dessa skulle ta dagar att göra. NĂ€r vi med flera oberoende kĂ€llor kunde visa att kommunen visst hade haft sammanstĂ€llningar hela tiden, bytte Eskilstunas företrĂ€dare strategi och pĂ„stod nu att förvaltningschefen Johan Lindström inte kĂ€nt till dessa. Och att de nu inte kunde Ă„terstĂ€llas rent tekniskt. Givetvis en efterhandskonstruktion. Men kommunen har Ă€ntligen börjat redovisa smittade per boende. I StrĂ€ngnĂ€s dĂ€remot vĂ€grar man fortfarande. LikasĂ„ i Flen.

Har man dÄ inte lÀrt sig nÄgonting?

Undertecknad har JO-anmÀlt hanteringen i kommunerna och regionen. Den processen tar tid. Men att myndigheterna inte berÀttar innebÀr att de öppnar för en förtroendekris. Det svenska systemet bygger pÄ transparens och insyn. Sörmlands medias tidningar har inte nÄgon gÄng i denna process varit intresserade av personuppgifter. Vi vill inte skada en enskild genom att publicera uppgifter som nÄgon kan lida men av. Tidningen har till och med valt att inte publicera namn pÄ ett Àldreboende dÀr 50 procent avlidit av Covid, med hÀnsyn till de chefer som annars skulle kunna identifieras. Sörmlands medias titlar tar ansvar. Som ansvarig utgivare ska jag övervÀga publicitetsskadan för den enskilde, eller dennes anhöriga, i förhÄllande till allmÀnintresset. Men att kunna berÀtta om hur vÀl en kommun eller regionen lyckas skydda sina medborgare borde vara en sjÀlvklarhet i en demokrati. DÀr tjÀnar en mörklÀggning bara till att undergrÀva för troendet för vÄra myndigheter. SÄ tÀnk om!