Är det frågan om grabb- eller gubbmästerskap?

Insändarskribenten anser att fler kvinnor kan lyftas fram och prisas på Katrineholmsgalan.

Insändarskribenten anser att fler kvinnor kan lyftas fram och prisas på Katrineholmsgalan.

Foto: Carina Bergius

Insändare2024-05-06 14:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När det är dags att utdela August Kullberg-priset på årets Katrineholmsgala, då presenteras de tidigare pristagarna – män, män, män och så årets pristagare – en man presenterad av en man. Är det GM det handlar om, Grabb- eller gubbmästerskapet?

Visst har mottagarna gjort storartade insatser. Det är betong, brandskydd och bostäder, bland annat. Hårt och grundläggande.

Men är det här Katrineholm? En plats där kvinnor och tjejer icke göre sig besvär att bli entreprenörer och företagare? För de kan ändå inte bli framgångsrika nog att hämta hem prestigefyllda utmärkelser?

När kommer kvinnorna och staden? När ser vi förebilderna för en förändring? För de behövs. Det behövs fler med ett ledarskap som på Maxi i Katrineholm med Anna och Emil Remröd i ledningen. Det behövs mer av Kvinnliga Medborgarskolan i Fogelstads filosofi, att kvinnor måste stärkas för att ta sin rättmätiga plats i samhället.

Kvinnor måste också få lysa som de stjärnor de är på den fogelstadsblå katrineholmshimlen, i stället för att förpassas till en krumelur i utkanten på en grabbig gala.

Det är galet att inte använda all kraft i ett samhälle.

Inger Fredriksson (C)