Kraftledningen behöver dras fram smartare

De planerade luftledningarna genom Sörmland Àr sÀmre teknik Àn den som Àr nedgrÀvd. Vattenfall borde valt den senare.

De planerade luftledningarna genom Sörmland Àr sÀmre teknik Àn den som Àr nedgrÀvd. Vattenfall borde valt den senare.

Foto: Johanna Sandgren

Debatt2022-12-18 20:20
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

OmstĂ€llningen av den svenska jĂ€rn-, gruv- och stĂ„lindustrin Ă€r bĂ„de ett affĂ€rsmĂ€ssigt och politiskt projekt. Projekten, exempelvis SSAB:s anlĂ€ggning i Oxelösund, ligger i linje med de klimatpolitiska mĂ„len. Men ett stort antal markĂ€gare i Sörmland offras pĂ„ vĂ€gen och miljö förstörs för att modern teknik inte anvĂ€nds. SakĂ€garna gĂ„r nu till Mark- och miljödomstolen för att fĂ„ myndigheterna att lyssna. 


Vattenfall Eldistribution har fĂ„tt koncession för att bygga en mycket stor luftledning rakt genom Sörmland. Den fĂ„r en stor pĂ„verkan pĂ„ miljön, pĂ„ oss som bor hĂ€r och pĂ„ de verksamheter vi bedriver. Av flera hundra sakĂ€gare lĂ€ngs den planerade dragningen Ă€r alla positiva till projektet Fossilfritt stĂ„l, men en klar majoritet sĂ€ger nej till att fĂ„ sin egendom pĂ„verkad av luftledningar. 

Eftersom det finns fungerande teknik för att grÀva ner eller sjöförlÀgga överföringen sÄ gÄr det att samsas om arealen som krÀvs pÄ ett helt annat sÀtt Àn vad en luftledning medger. Vi kan konstatera att kostnaden för att göra markintrÄng hos enskilda lant- och skogsbrukare Àr lÄg, eftersom exploatörerna vÀljer att rata den modernare tekniken som bÄde innebÀr mindre intrÄng och behÄller fastighetsvÀrdena. Markkabel Àr fungerande teknik i andra lÀnder.
 

Vattenfall Eldistributions ansökan Àr bristfÀllig pÄ flera punkter. Det Àr anmÀrkningsvÀrt att Energimarknadsinspektionen, som Àr tillstÄndsgivande myndighet, kan formulera ett tillstÄndsbeslut pÄ ett sÄ bristfÀlligt underlag. Myndighetens roll Àr att tillse att tillstÄndsgivningen ges pÄ grundvalar som skyddar bÄde det allmÀnna intresset och enskilda Àgandet frÄn omÄttlig skada.
 

Beslutsprocessen för denna kraftledning har ingÄtt i ett pilotprojekt vars syfte har varit att korta ledtiderna. Det Àr lovvÀrt att korta ledtiderna för tillstÄndsprocesser, men om det leder till slapphÀnthet, dÄ blir denna process lÄngt ifrÄn lovlig.
Det Àr dÀrför som 50 sakÀgare samt föreningen GrÀv Ner för markkabel i Södermanland lÀmnar in överklagan till Mark- och Miljödomstolen i Nacka. Om Vattenfall Eldistribution hade gjort grundarbetet och varit lyhörda hade sakÀgarna sannolikt inte överklagat.

OmstÀllningen skall generera en miljövÀnlig och klimatanpassad produktion men dÄ mÄste diskussioner vÀckas kring hur och nÀr detta ska ske. Kostnaden att gÄ frÄn gÄrdagens luftledning till modern markkabel bedöms vara marginell satt i relation till den totala investeringen för den nödvÀndiga omstÀllningen sett i ett lÀngre tidsperspektiv.

Det nĂ€rmaste Ă„rtiondet stĂ„r el-infrastrukturen inför en kraftig utbyggnad för att klara samhĂ€llets behov av energi. Det Ă€r dĂ„ inte rimligt att 100 - tusentals svenskar blir överkörda av kraftbolagens och industrins iver samtidigt som myndigheter och politiker rycks med utan att utvĂ€rdera den nationella samhĂ€llsnyttan. VĂ„ra politiker har en uppgift – hur vill vi lĂ€mna över Södermanland till kommande generationer?

Gustaf Hermelin, företagsbyggare, jord-och skogsbrukare
Johan Lagerholm, agronom
Alette Sederholm, agronom
Sven Olsson, smÄbrukare
Sten Åfeldt, civilingenjör
Jonas Bergström, entreprenör
Henrik Malmsten, entreprenör